Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

"Energisparlån kan lösa renoveringsbehov"

Publicerad: 2 April 2014, 15:22

Sven Ljung, utbildningssekreterare på Byggnads, tycker Sverige ska lära av Tyskland. Foto: Johanna Åfreds

Foto: Johanna Åfreds

Sverige har mycket att lära av hur Tyskland jobbar med lån till energibesparande åtgärder av bostäder. Det menar Sven Ljung, utbildningssekreterare på Byggnads. "Sverige ligger tio år efter Tyskland", säger han.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

I Tyskland finns en bred samsyn mellan de politiska partierna om att de som vill energieffektivisera bostäder ska få ta del av fördelaktiga lån. Samförståndet leder till att nödvändiga energirenoveringar genomförs och att arbetstillfällen skapas. Det hävdar Sven Ljung, utbildningssekreterare på Byggnads.

– Sverige skulle behöva en allians för jobb och miljö. I likhet med Tyskland behöver vi tydliga mål. De internationella klimatmålen kommer inte att uppnås med dagens takt, säger han.

Sven Ljung uppskattar att en halv miljon bostäder i Sverige är i behov av energirenoveringar inom tio år. Han är kritisk mot att rot-avdraget inte är kopplat till energieffektivitet.

– Även det låga ränteläget borde utnyttjas för att komma igång med investeringar som har med energieffektivitet att göra, säger han.

Han lyfter fram den tyska banken KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) som grundades efter andra världskriget för att bygga upp landet igen. Den ägs i dag av staten och förbundsländerna gemensamt och har som största uppgift att ge lån till de som vill satsa på energirenovering eller nyproduktion. Under förra året renoverades 400 000 bostäder i Tyskland med hjälp av medel från banken, vilket innebär att vartannat hus i landet renoverades med stöd från banken. Det berättade en annan talare på samma seminarium, Petra Bühne från KfW.

– Ingen kan låna så billigt som staten. Det borde även Sverige utnyttja för att kunna ge förmånliga lån till energieffektivisering, kommenterar Sven Ljung.

Initiativen från den tyska staten, menar Byggnads, stimulerar även innovation och utveckling av nya metoder och ny teknik inom miljöområdet.

– Den statliga bostadskreditnämnden i Sverige skulle kunna ta den roll som KfW har i Tyskland, föreslår Sven Ljung.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.