Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Enstegsfasader utan försäkring

Publicerad: 17 oktober 2008, 06:42

FUKTPROBLEM. Enstegsmetoden kan bli lika stort problem som flytspacklet. FOTO CECILIA LARSSON


Skadorna i hus med enstegstätade putsade fasader kan bli ett problem jämförbart med flytspackelproblemen på 80-talet.
Fukt- och mögelskador i dessa hus är den största skadekategorin sedan byggfelsförsäkringen infördes 1993. Dessa skador är de som har kostat mest sedan försäkringen infördes.
Den bedömningen gör Rikard Öijermark, försäkringsmäklare och partner på försäkringsförmedlaren Brim i Stockholm.
– Ännu har detta inte gått så långt som flytspackelproblemet gjorde. Men risken finns att detta blir lika stort. Just nu vet vi för lite, vi kan bara gissa. Men problemet är mycket stort, säger Rikard Öijermark.
Brim är Sveriges enda försäkringsförmedlare som är specialiserad på byggsektorn. Företaget arbetar med riskhantering både i Sverige och internationellt.
Rikard Öijermark anser att metoden med enstegstätade putsade fasader är dödsdömd och kommer att försvinna. Orsaken är att försäkringsbolagen vägrar att teckna byggfelsförsäkring för hus byggda med den metoden.
– Ja, det blir omöjligt för byggföretagen att fortsätta att använda den metoden när försäkringsbolagen vägrar att försäkra den, säger Rikard Öijermark.
Att försäkringsbolagen i Sverige inte lägre tecknar byggfelsförsäkring för hus byggda med enstegsmetoden beror på att de inte längre kan få återförsäkring på den internationella marknaden.
Det finns två återförsäkringsmarknader i Europa, Lloyd´s i London och en marknad på kontinenten.
– Båda dessa marknader underkänner fasader byggda med enstegsmetoden. De har reagerat oberoende av varandra. Det är märkligt att det finns byggföretag som tycks tro att de kan fortsätta att bygga sådana fasader när det är omöjligt att få försäkring, säger Rikard Öijermark.
Många större byggföretag har egna försäkringsbolag, captives. Men i detta fall är det inte någon lösning.
– Om byggföretagen vill gå vägen via egna försäkringsbolag måste de ändå skaffa återförsäkring och den vägen är som sagt stängd, säger Rikard Öijemark.
Han anser att byggföretagen ofta blir utpekade som enda boven i dramat kring enstegsmetoden och att detta är fel.
– Ofta handlar det om utförandeentreprenader där byggaren följer anvisningar från beställaren. Ansvaret ligger hos beställaren och hos tekniska konsulter, lika mycket som hos byggföretagen, säger Rikard Öijermark.

Fakta om byggfelsförsäkring
Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm, gjorde 2007 följande uppskattning av marknaden för byggfelsförsäkring:

? Försäkrings AB Bostadsgaranti 120 miljoner kronor.
? Gar-Bo 115 miljoner kronor.
? Gerling 35 miljoner kronor.
? Nordisk Garanti 20 miljoner kronor.
? Övriga 30 miljoner kronor.
? Summa 300 miljoner kronor.

Till detta kommer borgensförsäkring, byggsäkerhet, fullgörandeförsäkring och bankgarantier med sammanlagt omkring 50 miljoner kronor.
Sedan Sfm gjorde sin uppskattning har Nordisk Garanati lämnat marknaden.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.