Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Envac har fått franskt drömläge

Publicerad: 16 December 2010, 08:32

För det svenska miljöföretaget Envac har Hammarby sjöstad i Stockholm blivit en betydelsefull dörröppnare till den franska marknaden.


Det är åtskilliga franska städer som i likhet med Romainville utanför Paris gjort studiebesök för att på plats studera modern stadsbyggnad och miljö- och energiteknik och låta sig inspireras.

För Envac i Frankrike har Romainvilles beslut att investera i automatiserad avfallshantering för de många nyrenoverade hyreshusen (se sidorna 26-27) gett företaget insteg på den jättemarknad som Parisregionen är.

– Att arbeta med Romainville, som är en liten stad, har stora fördelar, säger Envacs franske vd Yannick Gueugnon. Det är betydligt lättare att föra direktdialog med stadens beslutsfattare och de i sin tur har lättare att ta investeringsbeslut än politikerna i en storstad som Paris, menar han.

Samtidigt blir läget i och med de första installationerna i Romainville bästa tänkbara.

– Det kunde knappast bli bättre, konstaterar Yannick Gueugnon. Vi är precis i inledningen i våra kontakter med Paris tjänstemän och här får vi en mycket näraliggande demonstrationsanläggning.

I samband med de redan omfattande ombyggnationerna av Romainvilles kommunala hyreshus, passade Envac på att gräva ner rörsystemen för sopsugen. Ett par kilometer bort på en ödetomt håller uppsamlingsstationen på att uppföras.

Grannfastigheterna är enfamiljshus och mindre fastigheter med ägarlägenheter, varav flera håller på att uppföras. Kommer de inte att störas av att granntomten blir en uppsamlingsstation?

– De kommer knappt att märka det, säger Bruno Martin, försäljningsingenjör hos Envac. Vårt system betyder en rejäl minskning av den vanliga hanteringen av hushållsavfall. Nu slipper staden sopbilar på de trånga gatorna och det vi bygger på tomten kommer att anpassas till miljön.

I enlighet med franska statens påbud om ett ökat träinnehåll i all nybyggnation börjar det bli vanligare med stora ytor av träpanel i ljusa färger i samverkan med fortfarande dominerande betongen.

Fakta
Det är gigantiska belopp som ska investeras när Frankrike rustar upp sitt husbestånd inför 2020. Man beräknar att 43 procent av all energi som används i landet konsumeras av byggsektorn och för uppvärmning och drift av befintliga byggnader. Det motsvarar också en fjärdedel av Frankrikes totala koldioxidutsläpp.

Målet inför 2020 är att minska byggsektorns energiförbrukning med 38 procent.
All nybyggnation när det gäller offentligt ägda byggnader har krav på sig redan i år, 2010, att inte öka samhällets totala energibelastning. I praktiken betyder det att energin i dessa ska vara från förnyelsebara källor.

För bostadshus gäller samma krav från 2020.

Totalt beräknas detta komma att kräva investeringar i framför allt renovering och upprustning av befintliga hus på motsvarande 2 070 miljarder svenska kronor under tioårsperioden.

Exakt hur finansieringen ska se ut är fortfarande under diskussion, men enligt franska bostadsdepartementet handlar det om skattelättnader och ökade avdragsmöjligheter som morot för alla icke offentligägda hus. Men franska staten kan komma att överväga tvingande lagstiftning om marknaden inte tar åt sig signalerna på rätt sätt.

Intresset från fransk sida att hitta beprövad miljöteknik är intensivt. För svenska miljöföretag i byggsektorn finns det stora möjligheter att göra affärer med den franska byggmarknaden, menar Marie Eck på svenska Exportrådet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.