Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

ESS ger energi till Lund med smart fjärrsystem

Publicerad: 17 april 2018, 04:00

Energisystemet Ectogrid, som utvecklats av Eon kombinerar kyl- och värmebehov och har mer likheter med exempelvis berg- eller luftvärme än traditionell fjärrvärme.

Illustration: Eon

ESS, som byggs i Lund, har tecknat ett energiavtal med Eon som sträcker sig nästan 50 år fram i tiden. Det innebär bland annat att anläggningen blir en del i Lunds energiförsörjning då överskottsvärmen går ut på en helt ny typ av smart och energisnålt fjärrenerginät.


Den enorma forskningsanläggningen ESS har ett stort kylbehov, vilket innebär att anläggningen kommer att alstra en stor mängd överskottsvärme. Den kommer nu att tas tillvara genom ett samarbete med Eon.

Fortsätt läsa –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Byggindustrin Insikt - affärsnytta & fördjupning i din inkorg varje vecka
Vårt exklusiva magasin

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 995 kr/år (ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala innehåll, vår omvärldsbevakning och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.