Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Etik och grönt byggande är viktiga frågor för byggbranschens framtid

Publicerad: 3 April 2008, 12:48

Till skillnad från många anser Åsa Söderström Jerring att byggbranschen är mycket villig till förändringar. Hur många branscher kan förvandla en lerig åker till en hel stad? Det är i högsta grad både kreativt och förändringsbenäget.


Att vara kreativ och utveckla smarta lösningar måste dock löna sig, sa hon när hon på Nordbygg satt i ”heta stolen” och intevjuades av tidningen Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund. Hon uppmanade samtidigt beställarna att inte bara titta på priset vid en upphandling utan se till helheten och vilken kvalitet man får för pengen.

Åsa Söderström Jerring är bland annat ordförande för FIA och byggsektorns etiska råd. Det är tre frågor hon anser vara synnerligen angelägna för byggbranschens framtid: etiken, ökad produktivitet och grönt byggande.

Under senare år har byggbranschen ökat sin produktivitet med 10 procent medan andra branscher under samma tid har ökat med 90 procent. Här krävs nytänkande. Inom de etiska frågorna är det främst svartjobben som oroar Åsa Söderström Jerring. Svartjobb har alltid funnits. Skillnaden mot förr är att de idag utförs av den organiserade brottsligheten. Det utförs svartjobb för 65 miljarder kronor varav 10 miljarder kan hänföras till byggbranschen.

-Största vinsten med att få bort svartjobben är att de seriösa företagen blir mer lönsamma och konkurrenskraftiga inte bara på hemmaplan utan även internationellt. Dessutom får vi en bransch som attraherar nya medarbetare, sa hon.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.