Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ett fåtal byggare stödjer Haiti

Publicerad: 20 januari 2010, 15:17

Få byggare hjälper de nödlidande i Haiti. Skanska och Veidekke utgör undantag.


Världspressen beskriver läget i Haiti som ett inferno och som en logistisk mardröm. Usla byggnader i det fattiga landet rasade ihop som korthus när marken skakade.
På flera håll inom det svenska näringslivet tas nu initiativ för att lindra lidandet i jordbävningens Haiti. Men det är få byggföretag som har öronmärkt pengar till Haiti, visar vår rundringning.

– Om det inträffar en katastrof i ett land som ingår bland våra marknader hjälper vi som regel till med de resurser som vi har i form av maskiner och kunskap. Men på Haiti har vi ingen verksamhet och därför bidrar vi i stället med pengar, eftersom detta är en mycket svår katastrof.
Det säger Skanskas presschef, Peter Gimbe.

Skalvet inträffade sent på kvällen den 12 januari, svensk tid. Den 14 januari, då det hade blivit uppenbart att det rörde sig om mycket svår katastrof, beslöt Skanska att bidra med 50 000 dollar för att lindra nöden i Haiti. Pengarna går via FN.

Veidekke-koncernen skickar 100 000 norska kronor till Haiti.
– Sent i fredags fattade vi ett snabbt beslut att skänka 100 000 norska kronor till Röda korset för att hjälpa Haiti. Pengarna skickas den 18 januari. Koncernledningen har ytterligare ett möte då vi skall se om det finns mer vi kan göra generellt, säger Martin Palacios, tillförordnad kommunikationschef på Veidekke.

Peab har ännu inte fattat något beslut om att skicka pengar till Haiti.
– Vi förlitar oss på, och har stor respekt för, det arbete som organisationer som Röda korset utför, säger Peabs informationschef Gösta Sjöström.
Peab har ingen policy när det gäller hjälp till nödlidande i stora katastrofer.
– Nej, vi låter helt enkelt det sunda förnuftet råda och avgör från fall till fall, säger Gösta Sjöström.

Inte heller har på JM man ännu beslutat att skicka hjälp till Haiti.
– Det är inte uteslutet att vi beslutar att skicka hjälp men hittills har vi inte diskuterat saken, säger Tomas Eriksson, pressansvarig på JM.

JM sponsrar Mentor som arbetar mot våld och droger bland unga. Dessutom skickar man julpengar till Röda korset. Men någon särskild policy för hjälp och stöd vid stora katastrofer har man inte.

På Thage Andersson Byggnads i Tollarp säger vd Anders Andersson att man inte har beslutat att skicka pengar till Haiti. Thage Andersson Byggnads har ingen skriven policy för välgörenhet, men företaget sponsrar det man tycker är viktigt. Man har bland annat gett pengar till Röda korset och sponsrar lokal verksamhet som jobbar ideellt.
– Vi gick även in och gav pengar under Balkan-kriget.

På Wäst-Bygg i Borås säger vd Jörgen Johansson:
– I frågan om eventuell hjälp till Haiti har vi över huvud taget inte tagit ställning till än. Men vi sponsrar SOS Barnbyar, och vi är med och bygger en skola utanför Manilla i Filippinerna. Vi tycker att det är viktigt att det finns ett socialt engagemang när vi sponsrar, det ska inte bara vara idrott. Därför har vi valt SOS Barnbyar.

På F O Peterson & Söner i Göteborg samlade man in 150 000 kronor till nödlidande efter tsunamikatastrofen.
– Några av våra anställda var där på semester när katastrofen inträffade men alla kom hem oskadda. För varje krona som våra anställda gav bidrog företaget med tio kronor. I övrigt stödjer vi Göteborgs Stadsmission, säger Jonas Steen, delägare och arbetschef på F O Peterson & Söner.

Björn Dickson och Ingrid Gallagher - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.