Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ett soligt spadtag idag för NCCs passivhus i Beckomberga

Publicerad: 29 september 2008, 12:49

I Beckomberga bygger NCC Stockholms första passivhuslägenheter. Spadtaget togs idag av radiostyrda leksaksbilar "körda" av finansborgarrådet Sten Nordin och Tomas Carlsson. De första lägenheterna ska stå klara för inflyttning om ett drygt år.


- Tack vare extra tjocka och täta väggar bevaras och återvinns värmen så att energiåtgången minskas med 50 procent jämfört med en vanlig nybyggd lägenhet. Typiskt för passivhus är att de saknar traditionella värmesystem och radiatorer, berättar projektchef Mattias Roos, på NCC Boende.

- Och för miljön innebär detta energibesparing från de 59 lägenheterna 32 ton mindre koloxidutsläpp, vilket motsvarar omkring 220 flygresor tur och retur Stockholm – Malmö, säger Jenny Winblad, miljösamordnare NCC.

- Vi har hela tiden klimatfrågan i fokus, säger Tomas Carlsson, vd på NCC Construction. Vi är en del av en hundraprocentssektor och här har vi ett stort ansvar. 40 procent av konsumtionen kan hänföras till byggnadsanvändning.

Vi blir alltfler stockholmare, 2030 kommer vi enligt beräkningar att överstiga över en miljon. Framförallt är de många unga som flyttar till Stockholm. Det föds också fler barn än tidigare i Stockholm.

- Vår målsättning under den här mandatperioden att bygga 15 000 nya bostäder, säger finansborgarrådet Sten Nordin. Därför är det mycket glädjande med NCCs utvecklingsprojekt. Vi måste göra allt för att minska åtgången av energi för att spara pengar i fastighetsbeståndet. Vi har också nyligen startat ett arbete för att se över det befintliga fastighetsbeståndet. Här ser jag framför mig många positiva effekter framöver. Och trots krisen, och den väntade konjunkturavmattning som kommer så ser jag ljust på framtiden. Vid förra krisen på 90-talet fanns det inte samma tryck och efterfrågan på bostäder som nu. Och därför släpade det efter när väl konjunkturen kom igång. Vi har ett helt annat läge idag, säger Sten Nordin.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.