Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

EU-satsnin på passivhusteknik

Publicerad: 15 juli 2008, 09:08

Västra Götalandsregionen har fått ett EU-projekt beviljat som sätter tekniken med passivhus i främsta rummet. Projektet heter "Build with care", och siktar på radikalt lägre energiförbrukning i både nya och äldre hus.


Projektet  kopplas till miljönämndens treåriga program för att stärka marknaden för energieffektivt byggande. Passivhustekniken som ger extremt låg energiförbrukning, är en viktig metod i projektet.
Västra Götalandsregionen har tagit initiativet till och ska vara projektledare för projektet. .Det löper fram till 2011, parallellt med Västra Götalandsregionens program för energieffektivt byggande, där miljönämnden har avsatt 24 miljoner kronor.

-Nu får vi en rejäl chans att driva på utvecklingen mot fler energisnåla hus. Om vi lyckas med projektet blir det ett konkret bidrag till minskade utsläpp av växthusgaser. Det kan också ge fina exportmöjligheter för de västsvenska företag som håller sig framme och tar till sig kunskaperna om hur man bygger energisnålt, säger, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.Per Olov Blom.

Utmaningen är att hitta bra styrmedel för få byggherrarna att vilja bygga mer energieffektivt. Därför har projektet två målgrupper. Den ena är politiker och tjänstemän som arbetar med byggnads- och planeringsfrågor, från kommunalnivå ända upp till EU-nivå. Den andra målgruppen är privata och offentliga husbeställare och fastighetsförvaltare.

Sammanlagt är tio regioner med från fem länder; Belgien, Nederländerna, Storbritannien,Sverige och Tyskland.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News