Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Få solceller i svenska hus

Publicerad: 16 Augusti 2010, 13:15

Att använda solceller som fasad- och takmaterial kan bli både snyggt och ekonomiskt fördelaktigt. Men svenska byggare är dåliga på att integrera solceller i byggnader. Det framgår av en ny rapport från det svenska utvecklingsprogrammet Solel.


– Byggnadsintegrerade solcellsanläggningar har en stor potential för lokal förnybar elproduktion på ett estetiskt och kostnadseffektivt sätt, säger rapportförfattaren Michiel van Noord, solcellskonsult på företaget Esam.

Solceller kan ersätta takpannor och balkongräcken. Att välja solceller i stället för polerad stenfasad ger en lägre investeringskostnad och lönar sig över tiden eftersom elräkningen blir lägre, enligt rapporten.

Flera europeiska länder ger ekonomiskt stöd till dem som investerar i så kallade BIPV-anläggningar, Building integrated photovoltaics. Det har drivit på produktutvecklingen, lett till sänkta priser och större arkitektoniskt frihet. Nu är det dags för svenska aktörer att bekanta sig med möjligheterna, anser rapportförfattaren.

Den största delen av dokumentet är en översikt över praktiska tillämpningar samt befintliga produkter och tekniker. Exempelvis falsade plåttak med solceller, färdiga takmoduler som kombinerar mekaniska infästningar och elektrisk ihopkoppling, solföljande solskyddslameller och mönstrade glasfasader.

Rapporten kan laddas ner gratis från solelprogrammet.se. Programmet är ett tillämpat nationellt utvecklingsprogram för solcellsystem som finansieras av Energimyndigheten och näringslivet samt administreras av Elforsk AB.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.