Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Facebook eldar för kråkorna

Publicerad: 15 februari 2012, 14:29

Energi tillräcklig för 40 000 eluppvärmda villor kommer att slösas bort från de tre serverhallar som Facebook bygger i Luleå. Värmen ska inte återvinnas utan kommer i stället att vädras ut i det kylslagna norrbottniska landskapet.


Serverhallarna kommer att matas med 100 megawatt el. Datorindustrin går därmed om stålindustrin på orten, SSAB:s stålverk, som behöver effekten 80–90 megawatt el.

– Det här är ett paradigmskifte. Vi kommer att förbruka mer energi för att lagra och processa data i Luleå än till att tillverka stål, säger Matz Engman, vd för utvecklingsbolaget Luleå Näringsliv.

För närvarande byggs den första av Facebooks tre planerade serverhallar. Tillsammans får hallarna en yta på 84 000 kvadratmeter, motsvarande 33 hockeyrinkar. Hallarna ska fyllas med tiotusentals serverdatorer som ska hantera stora delar av datatrafiken från Facebooks just nu 850 miljoner användare.

Facebooks anläggning ska bli världens mest miljövänliga serverhall med rekord i antal databeräkningar per insatt energimängd, enligt Facebook. Men ingenting av de enorma mängder värme som datorerna utvecklar kommer att återvinnas.

Ungefär 1 terawattimme elenergi kommer att omvandlas till värme i serverhallarna. Det är 2 procent av den totala elanvändningen inom Sveriges industri. Eller det sammanlagda elbehovet för en kommun av Västerås storlek.

Värmen skulle kunna värmeväxlas in på fjärrvärmenätet men behovet är redan mättat med billig värme från SSAB:s stålverk, som återvinner delar av sin spillvärme.

– Facebook är inte med och bekostar någon återvinning av värmeenergin, det finns det ingen ekonomi i. Problemet är att Luleå har Sveriges billigaste fjärrvärme och el, säger Matz Engman.

Enligt honom skulle värmen exempelvis ha kunnat användas till växthus där man odlar tomater. Men det finns inte plats för vare sig växthus eller andra industrier där serverhallarna byggs. Och värmen kan inte ledas för långa sträckor utan att installationerna av rör blir för dyra, enligt Matz Engman.

NCC Construction bygger den första serverhallen men har inte försökt påverka kunden att satsa på energiåtervinning. Företaget fick ett färdigt koncept att bygga en svensk version av, enligt Erik Nerell, chef för affärsenheten Datacenter på NCC.

– Med den tekniska lösning som kunden har valt går det inte att återvinna värmeenergin. Jag har ställt frågan och fått svaret att det är för lågvärdig energi, säger han.

– Första gången jag hörde talas om projektet tänkte jag att den här värmen måste gå att återvinna. Det ser vi som en möjlighet, det vore spännande att titta på det i framtiden, säger Erik Nerell.

Både Facebook och Apple har fått kritik av framför allt Greenpeace för att deras serverhallar använder betydande mängder el skapad med kolkraft, vilket ger stora utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Apple rankades därför 2011 som det minst gröna teknikföretaget av miljöorganisationen.

Apple har nu lovat att bygga en solenergianläggning intill serverhallen i North Carolina. Och det nya cirkelrunda huvudkontor som planeras i Kalifornien ska vara självförsörjande på energi, lovar Apple.

All energi i datorn blir värme

Hundra procent av den elenergi som driver datorernas processorer och arbetsminnen blir värme. Det berättar Per Stenström, professor i datorkonstruktion vid Chalmers tekniska högskola.

– All elenergi som driver elektroner genom ett datachip blir värme. Att vi samtidigt får elektronerna att utföra beräkningar åt oss är en sorts bieffekt, säger han.

En processor utvecklar tillsammans med datorns arbetsminne, ram, ungefär 200 watt. En processor i en server används i genomsnitt 50 procent av tiden.

I en vanlig persondator sitter det en enda processor. Att de serverhallar som Facebook bygger i Luleå har en total installerad effekt på 100 megawatt kan innebära att hallarna fylls med tiotusentals, kanske hundratusentals, dataprocessorer.

FAKTA: Mer än ett stålverk

Eleffekt Facebooks serverhallar: 100 megawatt.

Eleffekt SSAB:s stålverk i Luleå: 80–90 megawatt.

Eleffekt, världens snabbaste superdator K Computer (Japan): 12 megawatt.

Energianvändning Facebooks serverhallar: 1 terawattimme per år. Det är lika mycket som Västerås kommuns elbehov eller som elbehovet för 40 000 villor med direktverkande el.

Elbehov för en villa uppvärmd med direktverkande el: 25 000 kilowattimmar per år.

Elbehov för hela den svenska industrin: 55 terawattimmar per år.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.