Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fantasifull design ska spara energi

Publicerad: 16 juni 2010, 11:46

Sladdar som visar hur elektriciteten strömmar ska få folk att bli mer medvetna om sin energikonsumtion.


Interactive Institute i Eskilstuna kombinerar design och IT för att förändra beteendet när det gäller energikonsumtion. I projektet InCharge, delvis finansierat av Energimyndigheten, kommer anställda på bland annat Eniro och Sundbybergs kommun att få lekfullt designade IT-produkter som visar hur mycket energi de använder.

– Vi studerar hur produkterna påverkar de anställdas medvetenhet om energianvändning. Tidigare forskning har visat att våra IT-produkter minskar energikostnaden med minst 10 procent, säger Cecilia Katzeff, forskningsledare för InCharge.

I höst kommer designen av prototyperna att utformas och under våren 2011 placeras de ut på företagen. Därefter kommer data om energi och beteende att samlas in under ett år.

– Produkter kring energimedvetenhet har länge varit tråkiga och det vill vi ändra på genom att kombinera design och teknik, säger Carin Torstensson avdelningschef på Interactive Institute.

Interactive Institute har bland annat tagit fram en klocka som visar energianvändningen och ett grenuttag som visualiserar hur energi strömmar i elsladden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.