Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fasad av Svenskt Limträ på världsutställningen

Publicerad: 1 mars 2010, 07:36

En av fyra kuber som utgör entrén till den Svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai är byggd helt i material från Svenskt Limträ. Den spektakulära fasaden i limträ avbildar gatunätet i Stockholm.


– Limträ är ett fantastiskt material både vad gäller hållbarhet och estetik, och det har vi utnyttjat till fullo i bygget av paviljongen. Till exempel är stommen inte bara en bärande konstruktion utan har också utformats efter ett flygfoto över Stockholm, säger konstruktören Greger Lindgren i ett pressmeddelande.

Paviljongens fyra kuber förenas av ett öppet kors som på insidan kläs med gigantiska naturfotografier signerade Mattias Klum. Tanken är att visa upp en bild av Sverige i både stort och smått, en helhet där kommunikation mellan människor, myndighet och omgivning blir en förutsättning för ett välmående och harmoniskt samhälle.

Just kommunikation är ett av den svenska organisationens tre ledord. De andra två är innovation och hållbarhet, och redan i paviljongens konstruktion kan man skönja dessa värden. I den lekfulla och samtidigt trendkänsliga hanteringen av limträets egenskaper finns uppenbart innovativa tankar. Paviljongens entré är ett typexempel på design och miljöer som skapas med svensk träteknik.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.