Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Fastigheter får nytt miljöklassningssystem

Publicerad: 17 April 2008, 14:34

Energi, innemiljö och kemiska ämnen i byggnader kommer att klassas i ett nytt kvalitetssystem. – Målet är att alla nybyggda hus och trettio procent av det befintliga beståndet ska vara klassificerade senast 2009, säger Göran Finnveden, chef för avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH.


Sverige har redan infört energideklarering av byggnader. Under 2008 ska cirka 600 000 offentliga byggnader energideklareras och under 2009 är det även obligatoriskt för villaägare att energideklarera i samband med försäljning. Nu lanseras ytterligare ett system som ska fungera som ett komplement.

– Tjugosju företag och organisationer har arbetat fram miljöklassningssystemet. Det är frivilligt att delta och inte en myndighetspålaga, säger Göran Finnveden, chef för avdelningen för miljöstrategisk forskning på KTH.

Miljöklassningssystemet ska vara ett hjälpmedel för bland annat fastighetsägare, byggföretag och villaägare. Det är en frivillig tjänst som ska ge en bild av fastigheters status vad gäller energianvändning, inomhusmiljö och kemiska ämnen. Systemet är främst utvecklat för befintliga byggnader men även nyproduktion förväntas ingå i systemet. Den övergripande avsikten är att ge en uppfattning om byggnaden ur miljösynpunkt samt att lyfta fram förbättringsområden. Arbetet har samordnats av Bygga-bo-dialogen, vars parter är regeringen, kommuner, och företag. Processen med att ta fram miljöklassningssystemet startade 2003 och har letts av forskare vid Chalmers, KTH och Högskolan i Gävle.

– Nu har vi levererat ett förslag till ett klassningssystem. Nu återstår frågan om vem som ska administrera huvudmannaskapet, det lutar mot att Bygga-Bo-dialogen kommer att bli en kandidat för detta, säger Torbjörn Lindholm, forskare på avdelningen för energi- och miljö på Chalmers.

Miljöklassningen ska kunna utföras på egen hand för de lägre klasserna och information och blanketter håller på att tas fram. Men för att systemet ska få en trovärdighet rekommenderas att klassningen ses över av en energi- och miljökonsult. Ett register över vilka som väljer att ansluta sig till systemet kommer att upprättas på Boverket.

– På Boverket finns redan ett register över energideklarerade fastigheter och de har gått med på att samla informationen om miljöklassningen också, säger Yogesh Kumar, chef för Bygga-bo-dialogens sekretariat.

Även villaägare kommer att kunna dra nytta av miljöklassningen, menar Jan Söderström på Villaägarnas riksförbund.

– Vi tror på det här eftersom systemet är enkelt, trovärdigt och frivilligt. Vi hoppas även att banker och försäkringsbolag ska bli intresserade och att de till exempel ska kunna erbjuda billigare lån och försäkringar till de som ansluter sig till miljöklassningen, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.