Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fastighetsägare hinner inte energideklarera

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Samtliga Sveriges flerbostadshus och kontor ska vara energideklarerade senast vid årsskiftet 2008/2009. Men det är mycket osannolikt att alla landets hus hinner energideklareras i tid.


Den nya förordningen om energideklarationer klubbades i slutet av förra året. I praktiken innebär den att det måste sitta ett anslag i porten på varje flerbostadshus om hur mycket energi som används i byggnaden.

Deklarationen ska även ge rekommendationer till fastighetsägaren om hur energiförbrukningen kan minskas.
Men enligt bostadsbolagen har de inte en chans att hinna med.

- Inte som det ser ut nu. Vi är beroende av att det finns certifierade besiktningsmän för att komma igång. Och idag finns det varken sådana eller ackrediterade företag de kan jobba åt, säger Yngve Green, biträdande energichef på Svenska bostäder.

En besiktningsman måste vara anställd på ett ackrediterat företag. Nu certifieringen av besiktningsmän börjar komma igång men några ackrediterade företag finns det ännu inte.

- Ingen kommer att hinna med att energideklarera för det kommer inte att finnas ackrediterade företag förrän i oktober, november. Sen blir det ett slagsmål om besiktningsmännen, säger Gunnar Wiberg, energistrateg på Stockholmshem.

Förklaringen är att Boverkets föreskrifter om hur förordningen ska genomföras i praktiken har dragit ut på tiden. Just nu håller verket på att lägga sista handen vid hur reglerna för ackrediteringen av företag ska se ut. Ackrediteringen ska skötas av myndigheten Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll.

Men fortfarande gäller den ursprungliga tidsgränsen, alla byggnader ska vara energideklarerade senast sista december 2008. Och Yngve Greens frustration är tydlig.

- Man kan inte hålla på och förhala det här och ändå förvänta sig att det blir klart, säger han.

Bolagen skulle kunna utbilda besiktningsmän bland den egna personalen, det tillåter Boverkets föreskrifter. Men bolagen är tveksamma.

- Som det ser ut nu kommer vi inte att använda eget folk. Själva ackrediteringen av företaget kan kosta ett par hundra tusen kronor. Och Stockholmshem har inte heller den bemanningen så att vi kan syssla med det här i egen regi, säger Gunnar Wiberg.

Inte heller Svenska bostäder lär utbilda egna besiktningsmän.

- Det är fortfarande oklart om en enhet inom företaget kan vara ackrediterad. Vi kan ju inte ackreditera hela bostadsföretaget för att kunna göra en besiktning. Förmodligen kommer vi att leja in folk men vara behjälpliga med arbetet, säger Yngve Green.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.