Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Fastighetsbolag köper allt mer förnybar el

Publicerad: 10 Juni 2008, 14:02

I år köper 13 av 20 fastighetsbolag förnybar el av energibolaget Telge Kraft. Det är en fördubbling av intresset för grön el, jämfört med för två år sen. Men bland resten av Sveriges företag går klimatanpassningen av elanvändningen långsamt, enligt Peter Wigert, vd på energibolaget.


– Fastighetsbolagen har en helt annan inställning till elförbrukningens miljöpåverkan idag, jämfört med för bara ett par år sedan. Man vill att den elleverans man har ska komma från till exempel vattenkraft, vindkraft eller biobränslebaserad kraft, säger Peter Wigert.

Några av fastighetsbolagskunderna vill ha el märkt med Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens miljömärkning. Andra bryr sig bara om vilken ursprungsmärkning elen har. Ursprunget till elen syns på fakturan som posten ”miljöpåverkan från elleveransen”, det är kraftbolagen skyldiga att skriva ut enligt ellagen.

– Det är införandet av energideklarationer som har gjort att intresset ökat för fastigheternas energiförbrukning och därmed koldioxidavtryck. Det är min analys. Bra miljöval har funnits sedan 1996 och ursprungsmärkning med elektroniska certifikat har funnits i mer än fem år. Men det är först i år det har tagit fart, säger Peter Wigert.

Telge Kraft har haft kontakt med byggbolag som visat intresse för grön el, men det är fastighetsbolagen som har gått snabbast fram, berättar han.

Bland samtliga svenska företag är det knappt hälften som ska köpa förnybar el under 2009. Det framgår av Elbarometern, den marknadsundersökning som Telge Kraft genomför två gånger varje år. I vårens barometer svarade 178 svenska företag på frågor kring miljöanpassning av sina elinköp.

– Det går framåt men för långsamt. Många företag har inte kommit fram till hur de kan minska sina fotavtryck i miljön, anser Peter Wigert.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.