Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fastighetsverket satsar på minskad energiförbrukning

Publicerad: 7 augusti 2008, 13:25

I dagarna skickas SFVs Miljöredovisning för 2007 ut till hyresgäster och intressenter. Flera lyckade projekt inom miljöområdet redovisas. Bl a ny klimatanläggning på Vasamuseet, ny kylanläggning på Sveriges ambassad i Peking samt ny betesmark vid Salsta slott. Det är några insatser som bidragit till minskad energiförbrukning och miljöbelastning.


Bo Jonsson, generaldirektör på Statens fasighetsverk, säger att han är stolt över att man har gjort så många framsteg inom miljöområdet. De största utmaningarna har varit fastighetsområde Utrikes, samt SFVs bidragsfastigheter där intäkter från hyror och arrenden inte täcker kostnaderna.

På Vasamuseet i Stockholm har den gamla klimatanläggningen gjorts om för att minska energiförbrukningen och för att erbjuda en bättre miljö för skeppet. På Varbergs fästning värms numera alla fastigheter med spillvärme från ett närliggande pappersbruk och på Sveriges ambassad i Peking har den gamla kylanläggningen bytts ut. Och vid Salsta slott har SFV under 2007 röjt 43 hektar igenvuxen mark som används till bete för stutar från ekologisk gård. Den öppna betesmarken gynnar på sikt den biologiska mångfalden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.