Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Finurliga lösningar på solenergi

Publicerad: 8 april 2015, 12:39

Norra Djurgårdsstaden kan få många spännande nya solenergilösningar framöver.

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Över sjuttio länder har lämnat förslag på solenergilösningar i Norra Djurgårdsstaden.


– Många av bidragen är innovativa och tävlingen har gett oss en god möjlighet att ta del av idéer från världens alla hörn. Det är också inspirerande att deltagare från olika länder samarbetar vilket har lett till nytänkande kring implementering av solceller i stadsrummet, säger Örjan Lönngren, energi- och klimatstrateg på miljöförvaltningen i Stockholms stad och ordförande i jurygruppen.

Målet med den internationella tävlingen Stockholm Solar Challenge har varit att få idéer om hur solenergi med höga estetiska kvaliteter kan integreras i stadsmiljön. Förslagen har både varit fristående lösningar och integrerade i byggnader.

Det har inte funnits något krav på att förslagen måste innehålla tekniska innovationer, det har även gått bra att utgå från existerande lösningar som inlemmats i stadsmiljön på ett nyskapande sätt. Totalt deltog 458 lag från 71 länder. Vinnaren presenteras på Ecoforum 22 april.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.