Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fiskolja minskar utsläppen av koldioxid från asfaltstillverkning

Publicerad: 9 maj 2008, 07:27

En fjärdedel av NCC Roads asfaltsproduktion i Norge ska värmas med fiskolja istället för fossila bränslen. Det kommer att minska utsläppen av koldioxid med nästan 8 000 ton under 2008.


Asfalt består av stenmaterial och oljeprodukten bitumen. Under produktionsprocessen när stenmaterialet ska torkas och värmas upp används vanligtvis fossila bränslen som diesel, gas eller eldningsolja.

NCC Roads har tecknat ett avtal om tre miljoner ton fiskolja som ska ersätta de fossila bränslena. Det innebär att över 300 000 ton asfalt kommer att produceras på fabriker i Sør- och Østlandet som är värmda med den animaliska oljan.

Det går visserligen åt en ansenlig mängd fossil olja till att driva fiskebåtarna, vilket leder till utsläpp av klimatgasen koldioxid. Men fiskoljan är en restprodukt från livsmedelsindustrin.

Oljan räknas därför som avfall och deponeras eller bränns om den inte används i asfaltproduktionen, enligt NCC. Fiskoljan blir därför koldioxidneutral, resonerar byggbolaget.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.