Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Fjärrvärmebolag ökar produktionen av förnybar el

Publicerad: 30 Juni 2008, 08:37

Fjärrvärmeföretagen planerar att fördubbla sina investeringar i biobränsleeldade kraftvärmeverk. Det innebär att bolagen producerar allt mer förnybar el, meddelar branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.


Enligt en nyligen genomförd undersökning har fjärrvärmeföretagen planer på att fördubbla sina investeringar i kraftvärme. Ett kraftvärmeverk producerar både el och värme.

Idag produceras 6,2 terawattimmar el i svenska kraftvärmeverk. Det är ungefär lika mycket som produceras i en av de äldre reaktorerna i Oskarshamns kärnkraftverk.

Eftersom kraftvärmeverken eldas nästan uteslutande med biobränslen minskar elproduktionen utsläppen av koldioxid med nästan 5 miljoner ton per år, jämfört med elproduktionen i övriga Europa, enligt Lena Sommestad, vd för Svensk Fjärrvärme.

Även den svenska fjärrvärmeproduktionen ökar. Listan toppas av bolagen i Trelleborg som höjt sin produktion med 131 procent. Även Sävsjö och Vetlanda har ökat sin produktion avsevärt, enligt organisationen.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.