Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Folket kan ta makten över el-produktionen

Publicerad: 11 November 2008, 12:19

Han tror på hus som både konsumerar och producerar el. För ett år sedan startade han bolaget Egen El, som säljer småskaliga solpaneler och vindkraftverk. För framtidens hushåll tar makten över sin energikonsumtion, tror dabattören och företagaren Johan Ehrenberg.


– Jag tror att vi i framtiden har kommit på massor av olika smarta sätt att göra el där vi bor. Vatten, sol och vind på taken. Vi kommer att ha en enorm massa punkter överallt på elnätet där vi gör små mängder el, säger Johan Ehrenberg.

Han är mest känd som radikal debattör och utgivare av tidningen ETC. Men sedan ett år tillbaka äger han även bolaget Egen El, som säljer solpaneler och små vindkraftverk.

Företaget är affärsdrivande men syftet är idealistiskt. Han vill sprida idén att även privatpersoner och småföretag kan göra något åt klimatförändringarna här och nu. Att det går att tillverka en del av sin hushållsel själv och på så sätt minska behovet av importerad el.

– Vi måste skapa ett enormt elöverskott i Norden så att vi kan stänga kolkraftverken i Tyskland. Det här tar oss en liten bit på vägen, säger Johan Ehrenberg.

Tekniken kan enkelt kopplas upp på hushållets elsystem. Det är bara att hänga upp solcellerna och plugga in utrustningen i ett vägguttag så börjar din elmätare snurra långsammare och elräkningen krymper.

Men produktionen är inte billig. En liten panel med solceller producerar idag el för ungefär fyra kronor per kilowattimme. Om man köper el från ett av Sveriges elbolag kostar den just nu kring 1,20 kronor per kilowattimme.

– Det är ju klart att det är dyrt. Ju mindre du gör en sak desto dyrare blir den proportionerligt. Men det är ju en massmarknadsfråga. Ikea har gått ut och sagt att de vill sälja solceller. Om de gör det kommer det kanske att kosta två kronor per kilowattimme. Det är som med stora platta teveskärmar som kostade 75 000 kr för två år sedan.

Johan Ehrenberg vill ge medborgarna en möjlighet att utöva konsumentmakt. Han vill skapa en efterfrågan på den förnybara produktionen och citerar Apples grundare Steve Jobs: om det inte finns någon marknad får du skapa den.

Och med Apples musikspelare i-pod gick det ju bra. Frågan är om små personliga sol- och vindkraftverk kan skapa samma köplust. Sedan företaget startades för ett år sedan har han bara sålt 36 anläggningar, varav 23 solpaneler och 13 vindkraftverk.

Ytterligare ett tiotal vindsnurror har satts upp som demonstrationsprojekt. Men efterfrågan är hittills störst för solceller, berättar han.

– Ungefär 70 procent frågar efter vind men när man kommer till den faktiska beställningar är det fler som köper solceller. Det beror på att färre människor kan sätta upp en vindsnurra, rent praktiskt. Du måste ha en mast och en grävmaskin.

Andra drivkrafter
Kronor och ören brukar styra det mesta på marknaden. Men bland Egen Els kunder ser Johan Ehrenberg andra drivkrafter. Behovet av att kunna göra något åt klimatförändringarna är en. Tillfredsställelsen i att kunna skapa sin egen energi är en annan.

– Konsumenterna börjar se sig själva som producenter. Du tar makten över ditt eget liv och din egen konsumtion. Även om man naturligtvis inte kan ha sin egen kossa och göra sin egen mjölk så skulle många vilja det. Och folk tycker att det är väldigt trevligt att odla sina egna tomater och potatis.

En tredje drivkraft är affärsmöjligheten, att kunna sälja sin överskottsel och tjäna pengar.

– Fast då brukar jag säga till folk att de är ute och cyklar. Du tjänar inga pengar idag på att göra din egen el. Man kan köpa el billigare från ett vindkraftskooperativ, säger han.

Överskott ibland
Den el du själv producerar, men inte konsumerar, går ut på det allmänna elnätet. Det innebär att ett hushåll med solpanel eller vindsnurra blir elproducenter en solig dag när lamporna är släckta, kylskåpet inte öppnas och tvättmaskinen är avstängd.

Problemet är att lagen kräver att alla elproducenter ska kunna redovisa hur mycket de producerar, timme för timme. Timmätningen görs idag av de elnätbolag som sedan avregleringen av elmarknaden administrerar skötseln av landets elnät. Och bolagen tar bra betalt för mätningen. Betydligt mer än det lilla öveskott en småskalig hemmanläggning kan ge.

– Ja, därför rekommenderar jag folk att bara strunta i försäljningen av överskottet. Men lagen ändras troligtvis 1 juli nästa år. När den införs kommer du ju naturligtvis att kunna få lite pengar för din el. Men väldigt lite.

Skänker bort
Själv har han hittills fått ett överskott på ungefär 10 procent, som han skänkt bort till det lokala nätbolaget. Trots krångel och ekonomisk motvind tror han att den småskaliga och decentralicerade elproduktionen har en framtid.

– Det är ju självklart att ett elnät mår bra av att väldigt många små punkter levererar el. Man får bättre balans i nätet. Det erkänner elnätbolagen också, om du pratar med någon som är lite mera frammåt.

Han hade nyligen en stor informationsträff om Egen Els produkter med ett 20-tal nätbolag. Bolagen har tidigare varit skeptiska men nu var reaktionen väldigt positiv, berättar han.

– Jag tror att elnätbolagen har svängt. De inser att de inte kan stoppa det här.

Så Johan Ehrenberg hoppas på en framtid där småskalig elproduktion konsekvent byggs in i olika fastigheter. Då kan summan bli betydande, tror han.

Att sprida ut produktionen minskar också behovet av investeringar i nya stora kraftledningar. Men kanske är det på det personliga planet som hans satsning får störst effekt.

– Jag tror att det bästa sättet att få människor att spara energi är att man lär sig saker och ting. Och när du gör din egen el så börjar du direkt spara el. Du blir väldigt snabbt väldigt energimedveten.Fakta: Kopplas in i ett vägguttag
Bolaget Egen El säljer solpaneler och små vindkraftverk som enkelt kan kopplas upp på hushållets elsystem. Solpanelerna är förberedda för att till exempel kunna monteras på utsidan av en balkong eller ovanpå på ett tegeltak.

Vindkraftverket genererar 1 kilowatt och behöver inte bygglov. Men man behöver köpa en 6 – 24 meter hög mast och gräva ner denna i marken med grävskopa, vilket har fått många att välja solceller istället.

Utrustningen säljs som paket tillsammans med en växelriktare, en box som gör om solcellernas eller vindkraftverkets likström till växelström. Boxen transformerar även upp spänningen till 230 volt.

Växelriktaren kopplas in på hemmets elsystem med en vanlig stickkontakt i ett vägguttag. Om kontakten tas ur vägguttaget avbryts elproduktionen av säkerhetsskäl.


Fakta: Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg är journalist, publicist, företagare, debattör och författare. Han föddes i Linköping 1957 men växte upp i Skåne. Idag bor han i Stockholm och äger en rad aktiebolag i koncernen ETC, som bland annat ger ut tidningen ETC.

Han har även skrivit en rad böcker om ämnen som kärlek, pengar, makt, globalisering och politik. För ett år sedan startade han bolaget Egen El som säljer säljer småskaliga solpaneler och vindkraftverk.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.