Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fönstertillverkare mister energimärkning

Publicerad: 15 juli 2008, 08:45

Två tillverkare förlorar rätten att energimärka sina fönster. Det är Energimyndigheten som efter stickprovskontroller funnit stora brister i kvalitet hos tillverkarna att de tas bort från listan över energimärkta fönster. Det gäller företagen Orama i Lysekil och Plastfönster i Avesta. Bägge utestängs nu från Energimyndighetens fönsterprojekt på ett års tid.


Energimyndigheten har kontrollerat att de energimärkta fönster som säljs håller rätt kvalitet. Alla märkta fönsterfabrikat testades innan företagen fick rätt att ingå i märkningsprojektet "Energimärkning av fönster för den svenska marknaden". Vid den nu gjorda kontrollen av fönster på marknaden var det två som inte längre klarade gränsvärdena.
De kontrollerade produkterna var inköpta som order från privatperson och har därefter skickats till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för provning enligt internationellt fastställd standard för U-värdesberäkning (U-värde är ett tal som anger fönstrets förmåga att hålla kvar värmen inomhus).
Fyra av de kontrollerade fönstren visade att de uppfyller kraven för märkningen lika bra som när de ursprungligen godkändes. Två tillverkares fönster var tydligt sämre.
SP har även haft uppdraget att försöka spåra orsakerna till avvikelserna. I det ena fallet är glaskombinationen utbytt. I det andra är konstruktionen ändrad vilket i båda fallen försämrat förmågan att isolera mot kyla.
– Energimyndighetens medverkan i märkningen skall garantera att informationen är korrekt och att fönstren håller rätt kvalitet, säger myndighetens generaldirektör Tomas Kåberger, och fortsätter:
– Det är därför vi gör kontroller och ser till att de produkter som inte håller vad märkningen lovar inte får behålla märkningen.
De två företag vars fönster inte längre klarar kraven har tagits bort från energimärkningens hemsida www.energifonster.nu.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News