söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Förorenat byggavfall återvinns med ny metod

Publicerad: 18 augusti 2014, 13:49

Genom att ta bort det yttersta skiktet kan förorenad betong återvinnas. Det visar en färsk studie från Avfall Sverige som finansierats av bland annat SBUF.

Ämnen i artikeln:

betongSBUFBuilding Sustainabilityhållbart byggandeåtervinningavfallbyggavfall

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I studien ingick betong från tre olika rivnings- och saneringsprojekt. Betongen var förorenad med bekämpningsmedel och andra miljöfarliga ämnen.

Studien visar att halten farliga ämnen kan minskas betydligt genom att ta bort de yttersta 0,1 till 0,5 centimetrarna. Därefter kan merparten av betongen återvinnas, exempelvis som utfyllnadsmaterial vid nybyggnation. Beräkningar visar att metoden kan innebära såväl miljömässiga som ekonomiska och administrativa fördelar.

– Visserligen krävs det ytterligare undersökningar av långsiktiga effekter innan denna återvinning kan ske i större skala. Rapporten visar ändå på att det finns stor potential att förebygga deponering av avfall. Även om mängden avfall som läggs på deponi i Sverige har minskat drastiskt, är det viktigt att vi försöker hitta nya möjligheter att öka materialåtervinningen. Det är ett steg på vägen mot att minska mängden avfall, säger Johan Fagerqvist på Avfall Sverige.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev