Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Forskare varnar för kemikalier inom bygg

Publicerad: 1 juli 2015, 13:08

Bild 1/3  Åsa Romson (MP), vice stadsminister och miljöminister, mötte forskaren Carl Gustav Bornehag i en debatt arrangerad av Miljömärkning Sverige. Foto: Elin Bennewitz

Ämnen som vi bygger in i våra hus riskerar att orsaka allvarliga hälsoproblem. En ny studie visar att ämnen som är vanliga i byggprodukter bland annat kan störa könsutvecklingen hos foster samt orsaka kognitiv nedsättning.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015Svanenhållbart byggandekemilkalier

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Carl Gustav Bornehag är professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och leder den så kallade Semla-studien. Studiens syfte är att ta reda på om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare. Arbetet genomförs i samarbete mellan Karlstads universitet, Landstinget i Värmland, Lunds universitet och en rad internationella forskargrupper.

– Vi vet att hormonstörande ämnen är farliga, men de är inte giftiga i traditionell mening. Det handlar inte om hur stor dos man utsätts för utan tidpunkten då man utsätts för ämnet. Därför fungerar inte de traditionella bedömningsmetoderna, säger han.

I Selma-studien följer forskarna cirka 2 500 mamma-barn-par från tidig graviditet och framåt. Forskarna mäter halter av vanliga hormonstörande ämnen i mammans och barnets blod och urin. Redan nu kan forskarna se de första resultaten.

– Vi ser bland annat att ftalater kan störa könsutvecklingen, framförallt hos pojkar, och att fluorerade ämnen är kopplade till en låg födelsevikt. Vi ser också att hormonstörande ämnen kan påverka kognition, läsförståelse och beteende, säger Carl Gustav Bornehag.

Ämnena är vanliga inom bygg

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare bland annat i golv och andra byggvaror som innehåller plasten PVC. Även fluorerade ämnen förekommer i byggprodukter, bland annat som brandskydd och impregnering.

Carl Gustav Bornehag är mycket kritisk till att användningen av hormonstörande ämnen inte är hårdare reglerad.

– Industrin har en oerhört stark lobbyverksamhet som försenar de politiska besluten. Och när forskarvärlden visar på problem med ett ämne byter de till ett nytt, utan att försäkra sig om att det är bättre. Vi utsätter oss själva för ett fullskaleexperiment, föreställ dig att vi gjorde likadant med läkemedel. Släppte dem utan att kontroll och plockade bort dem från marknaden först när det är bekräftat att de är skadliga, säger han.

Romson lovar förbud

Åsa Romson (MP), vice stadsminister och miljöminister, mötte Carl Gustav Bornehag i en debatt arrangerad av Miljömärkning Sverige i samband med Almedalsveckan.

– Som politiker måste vi stå upp mot lobbyverksamheten. Inom EU är Sverige definitivt ett av de länder som gör det och vi har nått en viss framgång, sa hon.

Samtidigt lovade hon ytterligare åtstramningar framöver, bland annat ett förbud mot bisfenol A i samband med relining av dricksvattenrör.

– Inom byggande ser jag stor möjlighet att gå före och visa vägen för EU. Till exempel genom innehållsdeklarationer för byggnader, sa Åsa Romson.

Fler byggare vill Svanenmärkt

Frågan om innehållsdeklarationer drivs bland annat av Miljömärkning Sverige. De erbjuder en Svanenmärkning av hus. I november uppdateras kraven för Svanenmärkta hus och en av nyheterna är att det blir obligatoriskt att upprätta en så kallad loggbok med innehållsspecifikationer för alla byggprodukter.

– Vi ställer krav som ger ett skydd mot exponering av kemikalier. I Svanenmärkta hus är det förbjudet att använda alla ämnen som är dokumenterat miljöfarliga, hälsofarliga eller hormonstörande. Men det är också förbjudet att använda ämnen där det finns misstankar om att de är skadliga, men där det saknas konsensus i frågan. Det gäller till exempel ftalater och bisfenoler, säger Cecilia Ehrenborg Williams, chef för produktutveckling på Svanen.

I dag finns cirka 1 200 Svanenmärkta bostäder, både lägenheter och villor. Intresset från branschen ökar fort, just nu finns närmare 4 000 Svanenmärkta bostäder i produktion.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev