Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Försvarets stopp för vindkraftverk kan bli dyrt

Publicerad: 16 augusti 2010, 11:08

Försvarsmaktens temporära stopp för vindkraftverk inom 40 kilmeter från militära flygplatser hotar 1 500 nya vindkraftverk om beslutet blir permanent, enligt Svensk Vindenergi.


Stoppet har skapat osäkerhet bland investerare, projektörer, leverantörer och banker visar en enkät som Svensk Vindenergi har genomfört till sina medlemsföretag.

- Det finns företag som är nära konkurs på grund av stoppet, och drar det ut på tiden så kommer med all säkerhet fler företag att drabbas, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Om Försvarsmakten beslutar i enlighet med temporära stoppet så berörs 1 500 nya vindkraftverk på sammantaget 3 000 MW. Den totala framtida investeringen för dessa verk beräknas till 45 miljarder kronor.

- Om denna byggnation stoppas kommer det att bli väsentligt dyrare att bygga ut vindkraften i Sverige vilket i sista hand drabbar elkonsumenten, säger Annika Helker Lundström.

Saab Aircraft i Linköping säger i Dagens Nyheter den13 augusti att det inte är tekniskt komplicerat att lösa problemet med JAS-planens radar.

Denna Saabs optimism och Svensk Vindenergis dialog med Försvarsmakten gör att det finns goda förhoppningar om att frågan kring 40 kilometersradien inom kort ska vara löst, avslutar Annika Helker Lundström.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.