Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Förtroendet lågt för kraftbolagen

Publicerad: 25 augusti 2009, 14:36

19 av 20 är missnöjda med elpriset, och förtroendet för kraftbolagen är mycket lågt — på varje person som har förtroende för kraftbolagen går 8 som misstror dem. Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.


Villaägarnas Riksförbund har genomfört en enkätundersökning om elkonsumenters attityder till elkonsumtion och åsikter om elmarknaden. Enkäten sändes till drygt 36 000 personer. 5 441 svar inkom.

— Det höga elpriset är sannolikt en stor del av förklaringen till folks låga förtroende för kraftbolagen, men en del av ansvaret för det ligger i sin tur hos politikerna, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Undersökningen visar även att kunskapen om att utsläppsrätterna höjer elpriset är låg. Utsläppsrätterna gör det dyrare att producera el i kolkraftverk, och eftersom all el handlas till samma pris gör vatten- och kärnkraftverk stora vinster — de har ju inga omkostnader för utsläppsrätter. Under 2008 höjde utsläppsrätterna elpriset med 10-15 öre.

— Vi lever i dag med ett systemfel där elkunderna betalar för utsläppsrätter som inte finns. Vi föreslår därför en skatteväxling på el från konsument till producent. Det kostar inte staten en krona, har inga miljöeffekter och påverkar inte möjligheterna att investera i ny produktionskapacitet, avslutar Jakob Eliasson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.