Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Frågetecken kring Facebooks energianvändning

Publicerad: 15 november 2011, 14:46

Oklart hur stor del av värmen från Facebooks serverhall i Luleå som kommer att tas tillvara.


Datorerna i den 28 000 kvadratmeter stora serverhall som Facebook bygger i Luleå kommer att använda mycket stora mängder elenergi. Servrarna alstrar värme som delvis ska användas för uppvärmning av de kontorslokaler som byggs intill. Men en stor del av värmeenergin kanske vädras bort.

– Vi arbetar fortfarande med projekteringen och kan inte presentera några siffror än, säger Lars Flygare på Bravida, som fått uppdraget att projektera och installera el, vvs och ventilation.

Förhoppningen är att överskottsvärmen ska täcka hela kontorsdelens värmebehov.

– Vi installerar en luft/vatten-värmepump som ska drivas med varm luft från serverhallen. Varmvattnet värmer i sin tur upp kontorslokalerna, säger Lars Flygare.

Den värme som blir över efter att kontorslokalerna värmts upp ska kylas bort med hjälp av kall uteluft och så kallad evaporativ kyla.

– Evaporativ kyla används i stora serverhallar i bland annat USA, men vi på Bravida känner inte till någon storskalig användning i Sverige, säger Lars Flygare.

Evaporativ kyla bygger på samma princip som däggdjurs svettning. När vatten avdunstar från en fuktig yta tas värmen som krävs för ångbildning från luften. Samtidigt som vattnet avdunstar sänks alltså den omgivande luftens temperatur.

– Beroende på behovet av kyla eller fukt i serverhallen, och uteluftens temperatur och fuktighet, används olika mycket vatten och olika blandningar av utom- och inomhusluft. Regleringen görs av ett automatiserat styrsystem, säger Lars Flygare.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.