Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gamla kan bo kvar med ny teknik

Publicerad: 5 april 2011, 11:27

Fastighetsägare gillar teknik som mäter energi men inte teknik som gynnar äldre.


Tekniskt stöd skulle göra det möjligt för äldre att bo kvar hemma längre. Det finns mycket stora besparingar att göra för samhället om denna typ av teknik utvecklas. Det skulle även vara en personlig vinning för äldre som inte vill flytta. Detta hävdade Lars Brickzén, projektledare för Vision Bo Äldre i Göteborgs stad, när han talade på en konferens arrangerad av Forum för vårdbyggnadsforskning.

– Det som krävs nu är samverkan med fastighetsägarna för att få till en teknisk infrastruktur som möjliggör detta.

Som exempel på tjänster som kan erbjudas äldre i sina bostäder nämnde Lars Brickzén olika typer av larm, elektroniska lås och möjligheter för bildkommunikation. I dag finns ett intresse bland fastighetsägareatt ta fram teknik som mäter vatten- och energiförbrukning, men inte att skapa en teknisk infrastruktur som gynnar äldre.

– Jag tror att vi måste hitta en affärsmodell med ersättning till både kommunikationsoperatörer och fastighetsägare för att detta ska förverkligas. Det är helt avgörande om vi ska kunna möta äldres vård- och omsorgsbehov kommande år, sade Lars Brickzén.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.