onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gammal byggisolering tickande miljöbomb

Publicerad: 27 oktober 2015, 09:03

Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier. Foto: BI

Endast 10 procent av den CFC som finns i byggisolering återvinns och 0 procent av rörisolering med CFC återvinns. Det framkom vid ett seminarium om omhändertagande av gammal byggisolering som Sveriges Byggindustrier anordnade i torsdags förra veckan.

Ämnen i artikeln:

isoleringBuilding Sustainabilityhållbart byggandemiljöarbeteåtervinning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


CFC (förkortning för klorfluorkarboner, även kallat freoner) användes tidigare för tillverkning av isoleringsmaterial. CFC påverkar vårt ozonskikt och den globala uppvärmningen. Det är farligt avfall och ska återvinnas enligt lag.

Trots detta är det en försvinnande liten andel, 10 procent, av CFC i byggnadsisoleringen som återvinns. Vad gäller rörisoleringen är siffran 0 procent. Det motsvarar en miljöförlust motsvarande 609 336 ton koldioxidekvivalenter årligen. Det är mer än hela Blekinge läns koldioxidutsläpp 2012 enligt en studie som Naturvårdsverket och IVL Svenska miljöinstitutet har genomfört.

– Dessa ämnen ska tas om hand. Det här är gamla synder som vi måste ta om hand och återvinna nu när vi har kunskapen om dess effekter, säger Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier.

CFC isolering finns bland annat i kylrum, garageportar, markisolering och i gamla kylskåp. När det gäller kylskåp återvinns 100 procent från kylkretsarna.

På seminariet framkom att en del i förklaringen till att så lite av CFC-isoleringen i byggmaterial återvinns är bristfällig inventering innan rivning.

– Vi måste höja kvaliteten bland dem som ska göra inventeringen så att de har rätt kompetens och vet vilka material som måste tas omhand på särskilt sätt, säger Marianne Hedberg.

En annan förklaring till att det inte görs är att återvinningen är förenad med höga kostnader. Detta beror delvis på att mängderna är små. Priset kommer att sjunka snabbt när alla gör rätt och mängderna ökar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev