tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gävle blir centrum för träbyggande

Publicerad: 25 oktober 2018, 09:00

Grännäs Trähus fabrik i Gävle.

Kan Gävle bli ett nytt träkluster? Det verkar så, efter att fyra verksamheter på trätema etablerat sig eller utökat sin närvaro i området. Ett av företagen är Valdemarsviksföretaget Grännäs Trähus, som hittade den perfekta lokalen i Gävle för att utöka.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

– Att bli stor på en liten ort är svårt, särskilt när det gäller rekryteringen. Då passade det mycket bättre för oss att utöka till Gävle, säger Paul Johansson, vd för Grännäs Trähus.
Grännäs Trähus är huvudleverantör av lägenheter i form av Svanenmärkta moduler i trä till K2A – ett snabbt växande fastighetsbolag med bostäder och projekt på flera orter i Sverige. Verksamheten i Valdemarsvik hade vuxit och man ville utöka produktionen.
– Vi funderade på att utöka i Valdemarsvik, men det blev bättre att etablera oss i Gävle, då vi kunde fortsätta produktionsarbetet med oförminskad kapacitet samtidigt som vi expanderade. Samtidigt kunde vi utbilda våra nya medarbetare till Gävle i produktionsanläggningen i Valdemarsvik, säger Paul Johansson.
Att man hamnade i Gävle berodde på att en medarbetare bodde där och kände till att det fanns en stor fabrikslokal som var ledig. Anders Fälldin, numera fabrikschef i Gävle, gick igenom förutsättningarna för att börja producera volymsmoduler i stället för byggelement för export som den ursprungliga fabrikslokalen var projekterad för från första början.
I början av januari 2018 öppnade alltså Grännäs trähus ytterligare en anläggning i Gävle med ett 20-tal anställda. Produktionstakten ökar kontinuerligt och man har idag ett 40-tal anställda och räknar med att bli fler då man har en bra bit kvar till maxkapacitet.
– Lokalen passade oss som handen i handsken, vi hade redan en mycket bra relation till Gävle kommun då vi tidigare har byggt studentbostäder vid Högskolan i Gävle. De har hjälpt oss mycket med vår nya fabriksetablering. Det har också varit lätt att rekrytera, eftersom Gävle är en större ort än Valdemarsvik. Vi har anställt en del personal med erfarenhet av industriarbete som varslats från andra industriföretag i Gävle och även en del nyanlända med relevanta erfarenheter, säger Paul Johansson.

Projekt från Bergvikens husfabrik.

Parallellt med att Grännäs Trähus etablerade sig i Gävle öppnade även Liljestrand Group, en bygg- och fastighetskoncern med säte i södra Stor-Stockholm, en toppmodern husfabrik i Kilafors. Bergvikens husfabrik bygger också husmoduler i trä och startades på grund av att Liljestrand har ett stort projekt med ett nytt bostadsområde i Uttran utanför Tumba. Men man jobbar dessutom nu upp en produktflora som ska ut på officiella marknaden.
Att Bergvikens husfabrik hamnade där den är nu är lite av en slump.
– Byggnaden köptes in i ett annat syfte av Stefan Liljestrand, men när det visade sig att den lämpade sig bra för hustillverkning, övergav man de tidigare planerna och byggde en husfabrik, säger Mikael Hellbom, fabrikschef.
Arbetet i fabriken går mycket bra tycker han.
– Vi har bara jobbat sedan nyår, men vi har full huggning hela tiden. Vi avslutade nyss ett stort projekt med 13 småhus med tillhörande attefallare, säger Mikael Hellbom.

Olle Berg, marknads- och affärsutvecklingschef på Setra.

Ett företag som också utökat sin verksamhet i länet är Setra group. De har redan en limträfabrik i Långshyttan, och när en lokal som tidigare användes av Outukumpu blev tom bestämde de sig för att starta en KL-träfabrik intill.
– Vi fick tillgång till väldigt stor lokal – 35 000 kvadrameter stor – och i och med att den låg så nära vår andra fabrik fick vi massa bra synergier, vi hade också kompetens i vår limträfabrik som vi kan utnyttja även i den nya. Dessutom ligger fabriken bra till i förhållande till Falun och Gävle där det byggs mycket och det finns universitet, och intresse för KL-trä. säger Olle Berg, marknads- och affärsutvecklingschef på Setra.
Just nu bygger man fabriken och man hoppas på att kunna rekrytera i området och vara igång i början av 2020. Samtidigt bygger man också en komponentfabrik.
– Vi tror att vi kommer skapa runt 80 arbetstillfällen, säger Olle Berg.

Hus från Lignus Housing.

Förutom de tre fabriker som redan startat upp eller ska starta upp har även uppstickaren Lignus Housing, bestämt sig för att flytta all sin kontorsverksamhet till Gävle. Företaget tillverkar prispressade husmoduler med energieffektiva klimatskal i trä och 85 procent av husmodulen färdigställs i fabriken. Deras första lägenhetshus hade slutbesiktning för en månad sedan.
–I dag har vi en egen lina hos Attacus Trähusfabrik i Hammerdal, Jämtland, och vi är väldigt nöjda med det arbete de gör, men om den kapaciteten inte räcker, då är Gävle en ort vi har sikte på. Det är ett område som har nära till stora delar av Sverige. Dessutom finns det bra tillgång till material, kunnande och logistik, säger Ulrik Åshuvud, vd Lignus Housing.
Anders Hansson som är chef för Sveriges Byggindustrier Gävleborg uppskattar att det kommit nya företag till trakten.
– Våra medlemsföretag är till största del entreprenörer som bygger vad någon beställt oavsett i vilket material. Vi välkomnar all utveckling av nya byggsystem. Det är klart positivt med alternativa lösningar att välja bland säger han.

Anders Hansson, chef för Sveriges Byggindustrier Gävleborg.

Utöver uppmärksamheten kring de nya etableringarna i länet har trä varit lite extra i ropet i Gävle i år, eftersom man var värd för Trästad i år.
– Trästad i Gävle har för deltagarna höjt kunskapen och medvetenheten om trä som byggmaterial och dess breddade användningsområde, säger Anders Hansson.
En annan sak som gläder Anders Hansson är att det i BI:s konjunkturrapport från i våras konstaterades att byggandet i Gävleborgs län går ganska bra fortfarande trots färre byggstarter i landet.
– Vi har ännu inte presenterat vår senaste konjunkturrapport, men känslan är fortsatt att det rullar på bra i länet, säger han.

Småhus i trä

■ Totalt levererades 
1 861 lägenheter under första halvåret 2018, en minskning med 12 procent jämfört med första halvåret 2017.
■ Orderingången under första halvåret 2018 var 2 117 lägenheter, en ökning med 24 procent jämfört med första halvåret 2017.

■ Under första halvåret 2018 var den totala orderingången för Trä- och möbelföretagens medlemsföretag 3 202 ordinära småhus, en minskning med 18 procent jämfört med samma period 2017.

Källa: Trähusbarometern

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev