Få hela storyn
Starta din prenumeration
Hållbarhet
Publicerad: 5 Februari 2020, 13:11
De nya gemensamma avfallskraven anger bland annat att källsortering i flera fraktioner ska ske direkt på byggarbetsplatsen.
Foto: Elin Bennewitz
Stockholms kommunala fastighetsbolag har utarbetat gemensamma krav på förebyggande och återvinning av byggavfall. Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, tycker det är oroande att avfallsmängderna inte minskar. “Vi behöver ta krafttag”, säger hon.
De nya avfallskraven som Stockholms kommunala fastighetsbolag ställer utgår från de branschgemensamma riktlinjerna “Resurs- och avfallsriktlinjer för byggande och rivning” som förvaltas av Byggföretagen, tidigare Sveriges Byggindustrier, samt från Upphandlingsmyndigheten.
– Med de nya gemensamma kraven vill vi göra det lättare för våra byggentreprenörer att förebygga och hantera avfall. Genom att minska mängden byggavfall och återanvända avfallet som ändå uppstår kan vi minska vår klimatpåverkan, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, ett av bolagen bakom de gemensamma kraven.
De andra som ställer sig bakom de gemensamma kraven är Stockholmshem, Svenska Bostäder, Micasa och Sisab samt Fastighetskontoret och Stockholms hamnar. Bolagen ställde tidigare egna krav med utgångspunkt från de branschgemensamma riktlinjerna.
– Vi har ställt krav på avfallshantering i många år men tyvärr ser vi inte att det blir bättre. Vissa projekt ligger nära målen och i andra projekt är avfallsmängderna två eller till och med tre gånger så stora, säger Helena Ulfsparre.
Svårt minska avfallsmängd
Hon uppger att Familjebostäder har en god dialog med entreprenörerna kring avfallsfrågan men att nu behövs det krafttag för att få en positiv trend med minskade avfallsmängder.
– Det är ett oerhört slöseri med resurser. Det kostar pengar och det är dåligt ur klimat- och miljösynpunkt. Vi måste stoppa slöseriet, säger hon.
De gemensamma avfallskraven anger bland annat källsortering i flera fraktioner direkt på byggarbetsplatsen samt rutiner för att minimera avfall. Kraven anger också att materialåtervinning ska uppgå till minst 70 procent av det icke farliga avfallet och att andelen deponi får uppgå till högst 5 procent vid nybyggnad och högst 10 procent vid ombyggnad. Målsättningen vid nybyggnad är att total byggavfallsmängd inte överskrider 20 kilo per kvadratmeter bruttototalarea.
– Våra erfarenheter hittills är att källsortering är det mål som är lättast att uppnå. Absolut svårast är att få ner avfallsmängden, säger Helena Ulfsparre.