Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Gipset försvann från Vasakronan

Publicerad: 11 Maj 2016, 05:02

I kvarteret Nattugglan, på Södermalm i Stockholm, valde Vasakronan att försöka göra något åt den största fraktionen avfall, nämligen gips.

Foto: Vasakronan

2016 är första året som Vasakronan har konkreta mål att minska avfallet och öka återbruket av byggmaterial. En satsning på att minska gipsavfallet i ett ombyggnadsprojekt har gett mycket gott resultat enligt Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.


Ämnen i artikeln:

återvinningbyggavfallåterbrukVasakronan

– I framtiden kommer det inte vara ekonomiskt hållbart att driva projekt på det sätt som vi har gjort hittills. Vi behöver se över våra affärsmodeller för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Byggmaterial kommer att bli dyrare och därför måste vi bli mindre beroende av det och sluta generera så mycket avfall, säger Anna Denell.

Anna Denell hänvisar till att byggavfallet från en nyproducerad byggnad i Sverige i dag skulle räcka till att bygga en tredjedels hus till. Vasakronan har slutfört ett ombyggnadsprojekt, kvarteret Nattugglan, på Södermalm i Stockholm, där man valde att försöka göra något åt den största fraktionen avfall, nämligen gips. I stället för att kapa till gipset på byggarbetsplatsen måttbeställdes det från fabrik, vilket minskade den totala mängden avfall med 20 procent. Det blev dyrare initialt, men ledde till lägre kostnader för byggavfallet.

– Det gav också flera positiva sidoeffekter. Vi slapp en typ av deponi som tar stor plats och arbetsmiljön på bygget blev mycket bättre. De som jobbade där ute slapp det tunga kapningsarbetet och allt damm. Det var fantastiskt rent på bygget, säger Anna Denell.

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, berättar att satsningen på att minska gipsavfall från ombyggnaden av kvarteret Nattugglan gav flera positiva sidoeffekter.

Foto: Vasakronan

Vasakronan äger 180 fastigheter och har företag som flyttar in och ut så gott som dagligen. Det innebär ständigt nya krav från hyresgäster och ombyggnationer. Många gånger handlar det om att material inte är uttjänt utan att skälet till att det byts ut grundar sig i tycke och smak.

– Vi river ut samma material som vi nyss satte in. Därför jobbar vi med att identifiera vilka materielområden som går lättast att återbruka.

Anna Denell efterlyser någon typ av index för branschen att jämföra sig mot, liknande det som finns gällande energiprestanda. I framtiden ser hon gärna att sådana uppgifter blir en självklar del i bygg- och fastighetsbolagens årsredovisningar.

– Vi vill ägna oss åt benchmarking, det brukar få igång arbetet i branschen. Att kunna jämföra genererad mängd avfall eller snittmaterialanvändningen per producerad kvadratmeter skulle vara väldigt bra, säger hon.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.