Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gipsskivor blir klimatsmartare

Publicerad: 7 mars 2013, 09:25

Gipsskivetillverkaren Gyproc byter olja mot naturgas i fabriken i Bålsta. Utsläppen av klimatpåverkande koldioxid kommer därför att minska med 20-30 procent.


I maj år 2013 kommer gipsskivorna att torkas med värme från naturgas i stället för dagens olja.

I augusti samma år börjar även den så kallade kalcineringen drivas med naturgas, den process där rågipsen upphettas så att en del av det kemiskt bundna vattnet avlägsnas.

– Vi byter till naturgas i hela produktionen. Det minskar inte bara utsläppen av koldioxid utan även utsläppen av svavel- och kväveoxider, säger Lars Lundberg, vd på Gyproc.

Skälet är att företaget vill stärka sin miljöprofil. Bolaget levererar redan i dag sin spillvärme till fjärrvärmeverket i Bålsta. Och mer än 50 procent av råvarorna är återvunnet material, som insamlat gipsspill från byggen, industrigips och återvinningskartong.

– Strävan mot ett hållbart byggande tycker vi är viktig. Vi skulle vilja använda biogas i stället för naturgas för att minska klimatutsläppen ytterligare. Men de volymer biogas vi behöver finns inte att få tag på, säger Lars Lundberg.

I stället kommer Aga att leverera flytande naturgas, LNG, till gipsfabriken.

Övergången till gas har andra fördelar. Att ställa om produktionslinjerna mellan olika typer av gipsskivor kommer att bli snabbare och smidigare i framtiden, berättar Lars Lundberg.

Fakta gips

Gips är det vardagliga namnet på mineralet kalciumsulfat. Det är ett relativt vanligt mineral i naturen. Brytvärda tillgångar finns bland annat i Italien, Tyskland, Storbritannien, Irland, USA och Kanada. Gips är även en biprodukt till flera industriella processer.

Föregångaren till den moderna gipsskivan uppfanns 1894 av amerikanen August Sacket. Skivor var uppbyggda av papper som doppats i en gipsmassa.

Den moderna skivtypen, med gips mellan två lager kartong, patenterades i USA av Stephen Kelley 1908.Källa: Wikipedia

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.