torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Glädjebeskedet: Skanskas hotellbygge i Kiruna hållbarare än förväntat

Publicerad: 19 september 2022, 13:22

Bild 1/2  I oktober 2020 lyftes de sista fasadbitarna på det nya hotellet på plats. Foto: Skanska

Skanskas hotellbygge i Kiruna har visat sig vara mer hållbart än förväntat. Anledningen till detta är bland annat byggets lokalisering och dokumentation.

Ämnen i artikeln:

SkanskaLKABScandicBuilding Sustainabilityhållbart byggandeKiruna

Skanskas hotellbygge i Kiruna som byggstartade i april 2019, ägs av LKAB och hotelloperatören Scandic Hotels ansvarar för driften. Under projektets gång har hållbarhet stått i fokus – med målet att hotellet skulle certifieras enligt LEED silver. Det innebär bland annat att fastigheten skulle ha en genomtänkt konstruktion för att säkerställa ett lågt energibehov. Nu står det klart att hotellet visat sig vara mer hållbart än så, som i stället når nivån LEED Gold, enligt ett pressmeddelande.

- Vi är jätteglada över att vi lyckas nå ett så bra resultat eftersom vi har haft hållbarhet som ledstjärna genom hela byggprocessen. Vissa delar i poängsättningen är svåra att förutse. Att vi når högre poäng för lokaliseringen bygger mycket på att staden har utvecklats mycket under tiden och att hotellet nu ligger mitt i ett centrum med närhet till allt. Riktigt kul att vara med i utvecklingen av nya Kiruna, kommenterar Katja Uusitalo Strömberg, projektchef, Skanska Sverige.

Hotellet ligger vid torget i Kirunas nya centrum, och omfattar totalt 14.000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev