Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Glas i grunden sparar energi

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Världens första hus helt byggt med foamglas håller på att uppföras i Njurunda strax utanför Sundsvall. Tekniken ger energisnåla hus som, enligt entreprenören MRD Sälj och Bygg i Njurunda, inte kan drabbas av vare sig fukt- eller mögelskador.


Villagrunder med foamglas har företaget uppfört på åtskilliga platser runt om i landet med gott resultat.

-En  sådan grund drabbas inte av fuktproblem inte ens om det blir fel i utförandet, säger Åke Mård, som tillsammans med sönerna Kim och Jim driver entreprenadföretaget MRD Sälj och Bygg AB.

När Åke Mård såg hur väl materialet fungerar för husgrunder slogs han av möjligheten att bygga ett helt hus med foamglas. Resultatet av hans funderingar blev ett patenterat byggsystem med element av foamglas placerade i u-formade plåtlättbalkar. Systemet kallas för koljern-tekniken.

Bottenplattan till villan i Njurlunda ligger på ett lager av finkornigt grus och utgörs underst av fem centimeter tjocka skivor av foamglas, därpå aluminumplåt, ytterligare fem centimeter tjocka foamglasskivor och slutligen element av 200 mm foamglas lagda i u-plåtlättbalkar.

-Konstruktionen ger en absolut tät grund som inte släpper in fukt och saknar köldbryggor. Den skyddar även mot radon, säger Åke Mård.

Ytterväggarna har en liknande uppbyggnad med foamglas och kläs på utsidan med till exempel träpanel eller puts och på insidan med gipsskivor eller annat material. Foamglas kan sågas med vanlig fogsvans men däremot går det inte att skruva i det. Då blir glaset som mjöl. Därför behövs spikreglar och plåtlättbalkar för montering av invändig och utvändig beklädnad.

-Väggen är trettio centimeter tjock och illsammans med andra energisnåla lösningar får vi en energiåtgång i huset på runt 40 kWh per kvadratmeter och år vilket är lägre än en traditionellt byggd villa som förbrukar 130 kWh per kvadratmeter och år. Energiåtgången är till och med lägre än passivhusens, säger Åke Mård. En orsak till den låga energiåtgången, förutom byggtekniken, är att vi med frånluftsvärmepump tar till vara värmen från både gråvattnet och frånluften. Frånluftsventilationen dras genom golvbrunnarna.

Som Åke Mård ser det, finns bara en nackdel med foamglas. Det är initialt något dyrare än traditionella byggmaterial, ungefär tio procent. Men tack vare en låg energiförbrukning blir månadskostnaden mellan 400 och 500 kronor lägre för en villa på 120 kvadratmeter jämfört med en traditionellt byggd villa. Merkostnaden är därmed snart insparad.

MRD Sälj och Bygg, som har sitt säte i Njurunda i vackra Medelpad, har just införskaffat ett tillverkningsbord där väggelementen av foamglas och plåtlättreglar sätts samman. Många utländska företag har visat intresse för koljern-tekniken, bland annat från Japan och USA. Tekniken är gynnsam även i varmt klimat, där fukten skapar mögelproblem och det går åt energi för att kyla bostäderna.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.