Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Globala trender formar konsulternas vardag

Publicerad: 20 maj 2015, 13:11

Bild 1/3  Svenska Teknik- och Designföretagens marknadsanalytiker David Cramér ser att den ökade konsolideringen och internationaliseringen också gäller den svenska marknaden. Foto: STD

På Konsultdagen 2015, arrangerad av Svenska Teknik- och Designföretagen, var fokus på de utmaningar som branschen står inför. Både svenska och internationella talare la stor vikt vid hur den ökade konsolideringen formar om teknikkonsultbranschen.

Ämnen i artikeln:

STD-företagenhållbart byggande

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Magnus Höij, vd för Svenska Teknik- och Designföretagen, pekade ut globaliseringen, urbaniseringen och digitaliseringen som de tre trender som driver förändringen i teknikkonsultbranschen.

– Det skapar stora utmaningar för vår bransch. Men också möjligheter, sa Magnus Höij.

Även Markus Granlund, vd för Semcon och ordförande för Svenska Teknik- och Designföretagen, pekade ut globaliseringen som en viktig trend som kan utgöra både hot och möjligheter.

– Vi kanske tror ibland att vi sitter själva i vår lilla ankdamm. Men plötsligt dyker det upp en internationell aktör och lägger bud på samma jobb som vi. Eller så hittar vi nya internationella samarbetsparter, sa han.

Bland talarna fanns även Paul Zofnass, vd för New York-baserade EFCG som fungerar som finansiell rådgivare för teknikkonsultföretag, samt John A. Murphy, vd för WSP EMEIA. Båda ser en ökad konsolidering och internationalisering som en oundviklig följd av globaliseringstrenden.

Svenska Teknik- och Designföretagens marknadsanalytiker David Cramér ser att den ökade konsolideringen och internationaliseringen också gäller den svenska marknaden. De stora blir större även i Sverige. Samtidigt börjar allt fler utländska aktörer etablera sig i Sverige, och allt fler svenska aktörer söker sig utomlands.

– Trenden är tydlig. Och förändringen har accelererat på senare år, sa David Cramér.

Relaterade artiklar

Paul Zofnass: "Ingenjörerna kan  rädda världen"

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev