Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Godstransporter bör ske med tåg"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Inom transportsektorn finns det störst potential att minska Sveriges klimatstörande utsläpp av koldioxid. Allt mer gods bör transporteras med tåg istället för med lastbil. Det anser branschorganisationen Svensk Energi.


Transportsektorn står för nästan 50 procent av de utsläpp av som Sverige måste minska, enligt sina klimatåttaganden.

- I vårt avlånga land är det givetvis otillfredsställande att så mycket gods går på lastbil i kolonner längs vägarna. Det vore mycket klimateffektivare om tåg kan utnyttjas i större utsträckning, säger Bo Källstrand, vd på Svensk Energi i ett pressmeddelande.

Men även personbilarna belastar miljön. Det stora steget tas den dag utvecklingen av så kallade laddhybridbilar, även kallade plug in-hybrider, finns på marknaden, anser han. Fordonen kan laddas i ett vanligt eluttag och köras kortare sträckor som elbil.

Om hela Sveriges personbilspark byttes till så kallade laddhybridbilar skulle bensinförbrukningen kunna minska från totalt 45 terawattimmar till 10 terawattimmar drivmedel och 10 terawattimmar el.

Elproduktionen är därför nyckeln om Sverige ska nå klimatmålen, enligt organisationen. Genom att bygga ny klimatneutral elproduktion kan vi stärka Sveriges position som ledande aktör på klimat- och miljöområdet, anser Svensk Energi.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.