Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Görans Perssons "energisnåla" hus inte så snålt

Publicerad: 20 November 2008, 11:29

PR-konsulten och förre statsministern Göran Persson berättar i offentliga sammanhang om sitt extremt energisnåla hus på Torps Gård i Sörmland. Men husets verkliga energianvändning kan vara fyra gånger så hög, visar Byggindustrins granskning.


Energiförbrukningen i det nybyggda huset på fastigheten Torps Gård i Södermanland är bara 40 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det berättar pr-konsulten och förre statsministern Göran Persson om sitt hem vid ett seminarium om klimatsmart boende som arrangeras av NCC.

Siffran är anmärkningsvärd. Göran Persson framstår som ett föredöme för Sveriges energi- och klimatmål. Siffran han uppger motsvarar energianvändningen till uppvärmning och tappvarmvatten i ett av de välbyggda passivhusen i Frillesås, söder om Göteborg.

Byggindustrin söker därför Göran Persson för att få siffran och byggtekniken förklarad. Han meddelar dock, via sin assistent på PR-byrån JKL, att han inte vill prata om sitt hus.

Men Göran Perssons bror Bengt Persson kan däremot räta ut några av frågetecknen. Han är byggentreprenören bakom husbygget och driver till vardags företaget Perssons Bygg i Vingåker.

– Vi bygger allt från gödselbrunnar till köksinredningar, säger han och skrattar.

Bengt Persson har inte sett några siffror på energianvändningen men tror att 40 kilowattimmar kan stämma.

– Det är ett välbyggt hus, minutiöst ut i alla detaljer. Det gör ju att totalen blir bra, säger han och berättar hur huset är konstruerat.

Det är ett välisolerat trähus med självdragsventilation genom frånluftskanaler i två skorstenar. Det finns ingen teknik som återvinner värmen i frånluften, varken värmepump eller värmeväxlare.

Väggarna är totalt 31 centimeter tjocka med stenullsisolering i tre lager. Fönstren har energiglas med ett u-värde kring 1,2. Huset saknar radiatorer och värms istället upp med vattenburen golvvärme. Värmekällan är en bergvärmepump.

Bostaden har också kakelugnar och öppna spisar men de behövs inte för uppvärmningen. De är bara till för ”mysbrasor” och i nödfall som vid strömavbrott. Värmepumpen klarar av att hålla värmen i huset även kalla vinterdagar, enligt Bengt Persson.

Byggindustrin ringer upp Ulla Janson, passivhusforskare vid Lunds tekniska högskola, för att fråga om ett hus med den här konstruktionen verkligen kan ha så låg energianvändning.

– Det känns orimligt när huset har självdragsventilation, säger hon.

Hon tror istället att siffran visar mängden köpt energi, i det här fallet el.
En modern bergvärmepump fångar i det här fallet ungefär fyra gånger så mycket värmeenergi ur berggrunden som den elenergi som driver pumpen, hävdar värmepumpstillverkaren Nibe.

Den faktiska användningen av värmeenergi i Göran Perssons hem kan därför vara fyra gånger så hög, det vill säga 160 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Enligt Boverkets nya byggregler som började gälla i år, BBR 15, får inte nybyggda bostäder i Sverige använda mer än 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år till uppvärmning, tappvarmvatten och driftel.

Visserligen gäller siffran köpt energi, till exempel el till en bergvärmepump. Men plötsligt känns inte Göran Perssons husbygge så föredömligt längre.

– Det är jättebra med bergvärme. Men man bör först konstruera huset så energisnålt som möjligt och sedan välja en värmekälla, säger Ulla Janson.

bakgrund
Förre statsministern Göran Persson och hans fru Anitra Steen, vd på Systembolaget, köpte år 2004 fastigheten Torps Gård i Stjärnhov i Södermanland.

Priset var 12,5 miljoner kronor och omfattar 204 hektar åkermark och skog. På ägorna lät paret bygga ett nytt hus som stod inflyttningsklart år 2006. Under hösten 2008 köpte Göran Persson ytterligare 88 hektar mark av sin granne, enligt Aftonbladet.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.