Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Göteborg får anslag för stadsutveckling

Publicerad: 27 augusti 2009, 20:48

Klimatförändring, miljöförstöring och resursfördelningsfrågor innebär stora utmaningar för framtidens städer. Chalmers och Göteborgs universitet, tillsammans med partners i Göteborgsregionen, får nu ett mycket stort anslag för att utveckla ett världsledande centrum för hållbar stadsutveckling i ett helhetsperspektiv.


Bakom anslaget står Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning.

– Det är fantastiskt att Göteborgsregionen i hård konkurrens har fått förtroendet att nationellt leda arbetet med att utveckla framtidens städer. Målet är att centret ska bli en förebild på den internationella scenen. Här kommer vi att testa ny kunskap, nya metoder och ny teknik som är både excellent och till nytta för människor lokalt och globalt, säger Karin Markides, rektor på Chalmers i ett pressmeddelande.?

Chalmers och Göteborgs Universitet står tillsammans med IVL, Svenska miljöinstitutet, för den vetenskapliga kompetensen. Staden, Göteborgsregionen och den större VG-regionen har de politiska visionerna och avancerade projekt och processer för hållbar utveckling.
Integrering med institut och företag ger möjlighet att utveckla, tillämpa och testa nya kunskaper i praktiken och att nå effekter i samhället.??

– Som representant för Göteborgs Stad tycker jag att denna satsning är oerhört viktig och jag är övertygad om att det kommer att öppna upp dörrar, intensifiera och inspirera vårt arbete för en hållbar stadsutveckling. Det blir också en naturlig plattform för olika samarbeten med omvärlden. Otroligt värdefullt för Göteborg som stad, säger Anneli Hulthén, ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.