Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Göteborg tar täten med passivhus

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Halva byggtiden har gått för det hittills största lågenergihuset i Sverige och efter sommaren är det klart för inflyttning. Passivhus är dock i för sig inte något nytt, men detta hus är det första flerbostadshus som byggs enligt vårt koncept. Det säger Kristina Gabrielli, utvecklingsingenjör på NCC.


De lägenheter NCC bygger i Hamnhuset i Sannegårdshamnen i Göteborg värms upp av överskottsvärme från solen, tv-apparater, datorer och sänglampor, vilket enligt uppgift ska ge en energibesparing på minst 50 procent. Huset får fem våningar och har 116 hyresrättslägenheter.

Passivhus saknar traditionella värmesystem. Med extra välisolerade väggar, solfångare, bra placerade lågenergifönster och ett så kallat FTX-system där energi tas tillvara vid luftväxlingen får hyresvärden halva energikostnaden jämfört med flerbostadshus med konventionell uppvärmning.

Passivhus är ett fenomen som ökar. Enligt uppdragsgivaren, Älvstranden Utveckling AB, innebär den extra isolering som krävs att byggkostnaden ökar med mellan två och tre procent.

- Men det tjänar man snabbt in på minskade uppvärmningskostnader, säger Kristina Gabrielli vidare.

Byggnadsarbetena startade i november 2006 och i september i år ska huset vara klart.

Illustration: White

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.