Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Göteborgs nya tingsrätt blir miljömärkt

Publicerad: 10 november 2009, 21:23

Tingsrättsbyggnaden, i Göteborgs nya rättscentrum, som nu står färdig har godkänts som Green Building av EU. Fastigheten är Göteborgs första nybyggda och färdigställda kontorsbyggnad som klassas som Green Building.


Den Green Building-klassade tingsrättsbyggnaden får en energianvändning som ligger 30 procent under Boverkets uppställda krav på energianvändning för nybyggda fastigheter. I kraven inkluderas uppvärmning, kyla och el.

Ett av skälen till byggnadens låga energianvändning är att den behöver förhållandevis lite kyla, och detta sparar energi. Anledningen till det är att huset placerats på ett sådant sätt att solen inte ligger rakt på fastighetens glaspartier. Därmed behöver fastigheten inte kylas ned i samma utsträckning som ett jämförbart hus med en annan placering.

Energisystemet i det nya huset är anpassat för verksamheten och styrs bland annat efter hur förhandlingssalarna används. Fastigheten har fjärrvärme, fjärrkyla och är koldioxidneutral. Byggnaden har även fått vita fasader för att minimera solens påverkan och därmed minska behovet av kyla. Genomgående har miljöriktiga material använts, såsom sedumtak, trägolv och miljöriktig målarfärg.

Det är Vasakronan som uppfört byggnaden i Ullevi Park, och hyresgäster är Domstolsverket. Fastigheten har en yta på 16 500 kvadratmeter fördelad på åtta våningar. I fastigheten ryms 400 arbetsplatser och ett stort antal förhandlingssalar.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.