Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gränsvärden för utsläpp inom bygg införs 2027

Publicerad: 11 juni 2020, 14:00

Byggbranschen har nya regler att vänta när det gäller utsläpp.

Foto: Mostphotos

Den 1 januari 2022 ska alla som bygger nytt göra en klimatdeklaration. 2027 införs gräns för hur mycket växthusgaser som får släppas ut.


Ämnen i artikeln:

Boverketbyggreglerklimatpåverkanklimatdeklaration

I regeringens promemoria Klimatdeklaration för byggnader finns förslag till lag och förordning gällande deklaration om utsläpp av växthusgaser från byggskedet, det vill säga fram till färdig byggnad. Det ska gälla för vissa byggnadsdelar. Det finns inte något gränsvärde i förslaget inför 2022.

Läs även: Klimatdeklaration, vem påverkar det? 

Boverket har dock på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag till färdplan för utveckling av klimatdeklarationer efter 2022. De föreslår att gränsvärden med maximalt utsläpp av växthusgaser för uppförande av byggnader införs i reglerna 2027. Samma år föreslås även utökade krav i reglerna om klimatdeklaration från 2022 så att alla skeden av byggnadens livscykel och fler delar av byggnaden ska redovisas, bland annat installationer. Gränsvärdet avgränsas till att omfatta byggskedet, uppger Boverket.

Successiva skärpningar

Boverket föreslår att nivån för gränsvärden 2027 sätts till cirka 20–30 procent lägre klimatutsläpp än ett referensvärde som tas fram i en studie med klimatberäkningar. Gränsvärdet föreslås bli skärpt 2035 och 2043 för att ligga i linje med riksdagens klimatmål 2045. 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.