Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Green Buildingkontor kan vinna stadsmiljöpris

Publicerad: 6 augusti 2008, 10:23

Solna stad har valt tre kandidater till stadens stadsmiljöpris: Stadens första kontorshus i Frösunda som uppfyller Green Buildingkraven, JMs nya flerbostadshus i på Huvudstadsgatan 28-32 och kontorshuset på Gårdsvägen 8, som fått ny fasad.


Solna stads miljöpris delas ut varje år till en byggnad eller anläggning som på ett bestående sätt har förskönat staden. Både nybyggnationer och ombyggnader tas i beaktande.
Tidigare vinnare har bland annat varit Stora Frösunda Herrgård, gamla flygterminalen som idag är restauranten Haga Forum och Olbrichtmuren, så uppkallad efter en forna statschef i Östtyskland för sin trista och tråkiga framtoning, men som med ny färgsättning fick nytt liv.
¬– Det finns väldigt få priser för arkitektur, särskilt för städer, så det är prestigefyllt att få stadsmiljöpriset. Det är bara Gert Wingård som inte har fått något i Solna, säger Anders Ekegren, stadsbyggnadsnämndens ordförande med ett skratt.

Årets kandidater:

Nytt kontorshus i Frösunda som uppfyller Green Building-kraven.
Byggherre: Byggnads AB Hagaporten
Arkitekt: Strategisk Arkitektur AB

Nytt flerbostadshus i kv. Stenbrottet 7, Huvudstagatan 28-32
Byggherre: JM AB
Arkitekt: Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmström

Ändring av fasad på kontorshus i kv. Stigbygeln 3, Gårdsvägen 8, Hagalund

Byggherre: Fabege AB
Arkitekt: Kristian Lindgren Arkitektkontor AB


Den sjunde september, på Stadens dag i Solna, koras vinnaren som får ära och bronsplakett utformad av Solnakonstnären Göran T Karlsson att skruva fast på väggen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.