Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Gröna byggnader prisas

Publicerad: 18 Juni 2008, 12:42

Skanskas första Green Building byggnad, Hagaporten, får Solna stads miljöpris och Sveriges första Green Building Partner, Huse Fastighets AB i Söderhamn och Pfizer ABs nya byggnad i Silverdal i Sollentuna har fått EUs pris Green Building Award.


The GreenBuilding Programme är ett EU-projekt riktat till fastighetsägare i syfte att effektivisera energianvändningen i byggnader och minska koldioxidutsläppen. För att en byggnad ska bli klassad som GreenBuilding krävs att nybyggnationen förbrukar minst 25 procent mindre energi än gällande krav i Boverkets Byggregler.

Pehr Granfalk, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, ser Skanskas byggnad Hagaporten som en stor förebild i den växande kommunen.

–Skanska har tagit täten när det gäller att ställa om till en lägre energiförbrukning. Med miljöpriset vill vi uppmärksamma Skanskas sätt att jobba. Självklart hoppas vi att massor av byggföretag i Solna, Sverige och i världen följer efter, säger han.

Solna stads miljöpris består av ett konstverk formgivet av Solnakonstnären Karin Eriksson och delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 25 augusti.

Hagaporten är inte den enda prisbelönta byggnaden. Den 20 augusti får Huse Fastighets AB, det första bolaget i Sverige som fått en byggnad Green Buildingklassad, mottaga Green Buliding Award, som delas ut av EU-kommissionen. Detta pris har även Pfizer ABs byggnad i Silverdal, Sollentuna, fått. Detta är byggt av Skanska.

Intresset för att bli Green Building certifierad är stort bland svenska byggare och fastighetsägare.

–Vi har ett helt koppel av byggare och organisationer som vill få sina byggnader bedömda, säger Bengt Wånggren på Fastighetsägarna.

Idagsläget finns sex Green Building Partners i Sverige:

Huse Fastighets AB, NCC, Skanska, Statens Fastighetsverk, Fastighetsbolaget Brostaden och Pfizer AB. Jernhusen är på god väg att få Byggnaden Kungbrohusen vid Centralstationen i Stockholm godkänd som Green Building, men det är inte formellt klart än.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.