Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Hållbara framtidsidéer gav White seger i Finland

Publicerad: 7 September 2009, 13:27

I internationell konkurrens har White vunnit tävlingen om att anpassa den finska staden Smedsby för en hållbar framtid i alla aspekter.


Resultatet av en idétävling för Korsholms kommun i västra Finland har förkunnats. Av ursprungliga 54 tävlande lag gick delat förstapris till White och WSP Finland.
Whites vinnarteam är samma som i våras vann en internationell arkitekttävling om framtidens bostäder i Uleåborg.

– Det är andra gången på kort tid som vi vinner ett stort prestigeuppdrag i Finland, säger Anders Svensson, vd på White, i ett pressmeddelande. Den finska marknaden har varit historiskt svår att ta sig in på. Man har lutat sig mot den starka epoken under modernismen, men nu får även finska arkitektkontor vänja sig vid tuffare konkurrens.

Tävlingsuppgiften var att ta fram nyskapande idéer för att göra underlag till ny detaljplan för Korsholm, en liten kommun med drygt 18 000 invånare, belägen på kusten strax nordost om Vaasa. Centralorten Smedsby är gles och osammanhängande, genomskuren av en riksväg

– Vår idé är att skapa en stark och tydlig mittpunkt, med en förtätad stadskärna som stimulerar folkliv och umgänge. Här ska man gå eller åka kollektivt, förklarar Mikael Stenqvist, en av arkitekterna i Whites vinnarteam.
– Vårt förslag är – givetvis – byggt på hållbarhet i alla dimensioner, både ekologiskt, socialt och tekniskt. Bland annat föreslår vi en fyra kilometer lång spårvagnslinje till Vaasa, att nya hus byggs av den finska råvaran trä och enligt passivhusstandard. Hela det nya området ska göras klimatneutralt, alltså inte släppa ut mer koldioxid än vad som tillförs.

– Det handlar om ett verkligt hållbart samhälle som vi gett fysisk form och tilltalande arkitektur, säger Sara Grahn, professor i hållbar gestaltning och arkitekt på White i Stockholm.
– Jag har svårt att se hur modern stadsplanering ska kunna bedrivas på andra premisser, tillägger Sara Grahn.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.