söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

"Hållbarhet är en av de stora krafterna"

Publicerad: 24 oktober 2014, 12:02

Fredrik Friblick är vd på Prolog och krönikör i Byggindustrin. Foto: Bene Lundkvist

Fredrik Friblick, vd på Prolog och krönikör i Byggindustrin, ledde ett seminarium om inköp och hållbarhet på Samhällsbyggardagarna förra veckan. Inköpen och fokus på hållbarhet är två viktiga krafter som formar branschen, menar han.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggandelogistiktransporterinköp

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Varför behövs ett seminarium om hållbarhet och inköp?

– Byggindustrin är en inköpsintensiv bransch och de internationella inköpen ökar i byggbranschen. Samtidigt ställer vi ökade krav på hållbarhet inom branschen. Det finns mycket att lära av en diskussion om hur bygg gör och hur andra branscher gör.

Hur länge har den här frågan varit i rampljuset?

– Frågan ställdes på sin spets 1997 i samband med att Skanska fick problem med Rhoca-Gil vid Hallandsås. Att veta vad man köper in och kunna ta ansvar för de produkter man använder hamnade i fokus . I förlängningen ledde det till en utveckling inom hela branschen. På senare år har det blivit vanligt med certifieringar som Breeam och Leed, det sätter också fokus på hållbarhetsaspekten.

Hur påverkas branschen av den här utvecklingen?

– Hållbarhetsfrågorna är en av de stora krafterna som formar utvecklingen i samhällsbyggarsektorn i dag. Ökade internationella inköp påverkar också bygglogistiken, man behöver kanske ett lager i Sverige där materialet mellanlandar innan det transporteras vidare till byggarbetsplatserna. Flera byggföretag arbetar intensivt med dessa frågor idag.

Hur bra koll har samhällsbyggarsektorn på hållbarhetsfrågor kopplade till inköp?

– Det kan man diskutera. Konkurrensen inom bygg är mer regional än global och det finns de som menar att det leder till att hållbarhetsfrågan är underutvecklad jämfört med andra branscher. Samtidigt visar undersökningar att den svenska samhällbyggarsektorn står sig väl i internationella jämförelser.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev