Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hållbart byggande större än klimatfrågan i Frankrike

Publicerad: 20 april 2009, 12:37

Intresset för miljöanpassat byggande exploderar i Frankrike. Men intresset är bredare än i Sverige. Ett hälsosamt inomhusklimat, bättre arbetsmiljö och sänkta energikostnader är lika viktiga drivkrafter som klimatfrågan.


Finanskrisen har lett till hausse för miljöanpassat byggande i Frankrike. Ett redan uppvaknat intresse för klimatanpassat och energisnålt byggande har fått vind i seglen av regeringens krispaket, där en stor del är riktat till byggande av både infrastrukturprojekt och energieffektiva byggnader.

– Nästan varje vecka kommer det besked om något nytt stöd eller andra insatser till miljöanpassat byggande, berättar Marie Eck, projektledare på Exportrådet i Paris, som har regelbunden kontakt med franska arkitekter och byggbolag.

Utvecklingen har accelererat från nära noll till hundra under de senaste fem åren. Landets miljö- och energimyndighet ADEME använder under åren 2007 - 2010 motsvarande 390 miljoner kronor till att stödja designverktyg, material och utrustning som minska byggnaders energianvändning.

Ett annat talande exempel är att det år 2008 såldes 150 000 värmepumpar för motsvarande 13 miljarder kronor i Frankrike. Landets medborgare fick det året göra skatteavdrag på hälften av kostnaden för själva pumpen. I år är avdraget sänkt till 40 procent.

Även de franska småhustillverkare har hus på gång där energianvändningen nästan är lika låg som i passivhus. Men, liksom i Sverige, är det i byggandet av klimat- och miljöanpassade kontor som utvecklingen etablerat sig starkast. Där det finns en stark kommersiell efterfrågan.

Som arkitekt eller konstruktör får man helt enkelt inte anbudet om man inte miljöanpassar byggnaden, berättar Cyrille Dreuillet, vd för det franska arkitekt- och konstruktörsföretaget Archetype Group.

– Alla projektutvecklare vill energieffektivisera sina kontor. Det är en lika vanlig standardåtgärd som att stoppa in en hiss, säger han.

Precis som i Sverige är byggande av varumärket och imageskapande hos de företag som hyr lokaler i byggnaden en viktig drivkraft bakom efterfrågan.

Men där stannar likheterna. I Frankrike är energipriserna högre än i Sverige och minskade driftskostnader ett betydande motiv bakom intresset för miljöanpassade kontor.

– Att man kan få ner energiräkningen med 15 – 20 procent driver på utvecklingen mer än miljön. Frankrike har visserligen mycket kärnkraft men de ökande oljepriserna har tagit oss hårt, säger Cyrille Dreuillet.

Att bygga en energisnål byggnad kostar mellan 5 och 25 procent extra beroende på nivån av energieffektivitet. Merkostnaden amorteras med sänkt energikostnad. Men även med minskade kostnader för sjukskrivningar även om det är svårare att räkna på, anser Cyrille Dreuillet.

För att få en bättre arbetsmiljö och ett sundare inomhusklimat är också en viktig motor bakom intresset för miljöanpassat byggande. Den dominerande franska miljöcertifieringen HQE innehåller inte bara krav på mycket låg energianvändning utan även krav på ljudisolering, ventilation, uppvärmning och insläpp av naturligt ljus.

Därför används det större begreppet ”hållbart” byggande av franska branschen, till skillnad från i Sverige där begreppen ”energieffektiv” och ”klimatanpassad” dominerar debatten.

Märkningen HQE är en förkortning för ”hög miljökvalitet” och kan tillämpas även på flerbostadshus. Den byggherre som HQE-certifierar ett bostadshus kan få bidrag från de franska Miljö- och energimyndigheten ADEME.

Trots det är intresset för miljömärkta bostäder svalare. Beställare eller utvecklare väljer därför ibland att bara följa den franska standarden THPE, som kräver minst 20 procent lägre energianvändning än den nationella byggnormen från 2005.

Ett exempel är de fyra bostadshus med totalt 11 lägenheter som Archetype Group och dotterbolaget Equator Paris bygger i staden Aussillon tillsammans med projektutvecklaren I3F.

Husen byggs av betongelement med ingjuten cellplast som ökar väggarnas värmeisolerande förmåga. Husen får också solceller på taken men kommer ändå inte att uppnå HQE utan bara att uppfylla THPE-standardens krav på lägre energianvändning.

Kontorsbyggnaden i södra Paris, som Archetype Group skapat åt projektutvecklaren Sogeros, ska dock gå hela vägen till HQE-standard. Husets glasfasad byggs med en speciell typ av treglaskonstruktion för att energianvändningen ska klara certifieringens krav på högst 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– De flesta projektutvecklare vill att vi inte bara ritar och konstruerar byggnaderna enligt kriterierna i HQE utan även enligt den amerikanska standarden Leed och den brittiska Bream. Vi hoppas att det snart finns en universell miljömärkning som jämför äpplen med äpplen. Det skulle underlätta vårt arbete, säger Cyrille Dreuillet.

Bolaget har också ritat och konstruerat ett vårdhem för människor som drabbats av Alzheimers sjukdom. Huset byggs i staden Brie-Comte-Robert strax söder om Paris. Byggnaden kommer inte att uppnå alla kriterierna för att få HQE-certifiering men Archetype Group försöker pricka av så många punkter på listan som möjligt.Fakta: Arkitekter måste ledas av arkitekter

Archetype Group är ett bolag med arkitekter, ingenjörer, stadsplanerare och projektledare. Men fransk lag kräver att ett bolag som har anställda arkitekter också ska drivas av en arkitekt.

Därför har Archetype Group bildat dotterbolaget Equator Paris som leds av arkitekten Chantal Madaule. Dotterbolaget är en del av nätverket Equator European Architects, en rad oberoende arkitektfirmor med kontor i ett tiotal europeiska städer, bland annat Stockholm.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.