tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hållbart ger mest stolthet

Publicerad: 16 september 2014, 10:08

Två glasmästare arbetar vid bygget av Victoria Tower i Kista som i dag bland annat rymmer hotellet Scandic Victoria Tower. Foto: Glasbranschföreningen

Varaktigt och komplicerat. Det är sådana projekt som skänker platschefer mest stolthet, enligt en ny undersökning från fibercementtillverkaren Cembrit.

Ämnen i artikeln:

platschefCembritBuilding Sustainabilityhållbart byggande

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Hotell, kontor och skyskrapor och byggnader som kommer att stå länge. Det är sådant man helst vill bygga enligt den undersökning som Cembrit har låtit göra med 100 platschefer på Sveriges 15 största byggföretag.

– Vi var nyfikna på hur byggare känner för det de bygger. Det är vanligtvis arkitekter som får den frågan och byggarna kommer lite i skymundan. Att hållbarhet kommer på första plats visar att myten om att byggbolagen bara drivs av kortsiktig lönsamhet inte riktigt stämmer, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Undersökningen visar att hållbarhet står högt i kurs när det kommer till vad man känner sig särskilt stolt över. Men det handlar då om hållbarhet i betydelsen att byggnaden kommer att vara länge. Att ha byggt något miljövänligt gör endast en av tio platschefer särskilt stolt.

Drygt 30 procent känner sig särskilt stolta över att ha byggt något som varar länge. På en tät andraplats, med 24 procent av rösterna, kommer att ha byggt något komplicerat. Att ha byggt något lönsamt gör endast 7 procent av platscheferna särskilt stolta.

Hotell, kontor och höga hus är de byggnader som de flesta föredrar att arbeta med. 14 procent tycker bäst om att arbeta med bostäder för äldre. Villor och köpcentrum kommer långt ner på listan över projekt man vill jobba med och inte en enda föredrar att jobba med reseterminaler.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev