Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Halogenfritt flamskydd vinner mark

Publicerad: 22 februari 2012, 14:13

Byggbranschen har fått upp ögonen för Paxymer, ett miljövänligt flamskyddsmedel.


Swaraj Paul har utvecklat ett flamskydd för plast som är fritt från halogener – en grupp giftiga grundämnen. För det har han belönats med Svenska Kemiingenjörers Riksförenings Kemiteknikpris år 2012. Nu har byggbranschen fått upp ögonen för det miljövänliga flamskyddsmedlet.

– Priset betyder mycket för oss. Riksföreningen granskar kandidaterna för trovärdighet och kommersiell potential. Därför är priset ett stort erkännande, säger Swaraj Paul.

Flamskyddet marknadsförs sedan två år under namnet Paxymer av företaget med samma namn. Det är patenterat i större delen av världen och finns redan till försäljning. En stor del av försäljningen går till elektronikindustrin men också byggbranschen har blivit intresserad.

Till exempel har det norska företaget RH Products utvecklat en byggplattform av plast som flamskyddas med Paxymer. Plattformen är billigare än en aluminiumplattform och väger mindre än en träplattform. Men mest säljs flamskyddsmedlet för tillverkning av kabelskyddsrör.

– Allt relaterat till el är en möjlig marknad. Det gäller till exempel kabelhöljen och kanaler, dosor och strömbrytare. Även fönsterprofiler och dörrprofiler i plast är en möjlig marknad. De används inte så mycket i Sverige men i andra delar av Europa är de vanliga, säger Amit Paul, son till Swaraj Paul och vd för företaget Paxymer.

Flamskyddet Paxymer är en tillsats som smälts samman med plasten i tillverkningsprocessen och kan användas till flera vanliga plaster, till exempel polypropen och polyeten. Till skillnad från de flamskydd som dominerar marknaden i dag innehåller Paxymer inga halogener som brom och klor. Enligt ett test som beställts av FN:s miljöorganisation Unep innehåller det över huvud taget inga så kallade POP-ämnen – långlivade organiska föreningar.

Flamskydd baserade på halogener är däremot svårnedbrytbara och ansamlas därför i naturen. Störst uppmärksamhet har riktats mot de bromerade flamskyddsmedlen eftersom de stör hormonbalansen hos däggdjur och påverkar nervsystemet. De har bland annat påvisats i bröstmjölk och blod.

Höga halter av flamskyddsmedel har också uppmätts i inomhusluften i skolor och på daghem. I dag finns flera hundra olika flamskyddsmedel och enligt Kemikalieinspektionen finns inte någon samlad information om vilka som används i Sverige.

– De som använder våra produkter fattar ett aktivt beslut. Det är små prisskillnader, Paxymer är lite dyrare, men det ger stora systemfördelar, säger Swaraj Paul.

Han anser att en svårighet för Paxymer är att dagens testmetoder och standarder är anpassade till flamskydd baserade på halogener.

– Till exempel råder förvirring när det gäller standard för på elrör. Halogenfritt innebär att en liten mängd halogener är tillåtna. Så kunden kan inte se skillnad på rör med Paxymer och rör med konventionellt flamskydd, säger Swaraj Paul.

Han berättar att utvecklingsarbetet med Paxymer började redan 2002. En stark drivkraft var att hitta ett alternativ till de hälso- och miljöskadliga bromerade flamskyddsmedlen. Men lika viktigt var att utveckla ett flamskyddsmedel som gav bättre brandegenskaper.

– Vi hade kontakt med Räddningsverket som berättade hur besvärligt det är att komma till en brand där plast fattat eld och brinner med hög värme och tjock rök. Med Paxymer utvecklas mycket mindre rök som dessutom inte är giftig på samma sätt som när konventionella flamskyddsmedel brinner. Dessutom droppar inte plasten när den brinner, säger Amit Paul.

Juryns motivering

”Svenska Kemiingenjörers Riksförenings Kemiteknikpris 2012 tillägnas en företagar- och forskargärning som lyckats med att utveckla kemiska bruksvaror med låg miljöpåverkan. Den senaste produkten är ett system för halogenfria flamskyddsmedel för plast, som håller på att få ett genombrott inom byggindustrin.”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.