Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Halverad energiåtgång mål för Västra Götalandsregionen

Publicerad: 29 november 2011, 08:51

Västra Götalandsregionen satsar miljarder på energibesparande åtgärder.


Västra Götalandsregionen ska investera cirka 4 miljarder kronor i energibesparande åtgärder i sina fastigheter. I den summan ingår extra energibesparande investeringar i samband med nyproduktion. Syftet är att till 2030 halvera energiåtgången jämfört med 1995.

Västfastigheter, som förvaltar Västra Götalandsregionens fastigheter, är en av västra Sveriges största fastighetsförvaltare med en lokalyta på över 1,6 miljoner kvadratmeter. I fastighetsbeståndet ingår bland annat 15 sjukhus, naturbruksgymnasium och ett antal folkhögskolor.

En stor del av fastigheterna är 20-30 år gamla och drar mycket energi. 1995 var energiåtgången i genomsnitt 280 kilowattimmar per kvadratmeter och år. I dag är den i genomsnitt för hela beståndet 204 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det nationella målet på energieffektivisering med 20 procent i relation till 1995 uppnåddes redan för tre år sedan.

Nu spänner man bågen ytterligare och ska nå halveringsmålet för 2050 redan 2030. Efter tilläggsisolering, ombyggnad av fasader, effektivisering av befintliga installationer och liknande åtgärder är målet 140 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– För att minska energianvändningen bedriver vi tillsammans med regionens verksamheter ett intensivt energieffektiviseringsarbete med höga ambitioner, säger Knut-Olof Lagerkvist, energiansvarig på Västfastigheter.

Sweco har fått i uppdrag att göra en konsekvensutredning för att se vilka hinder som finns och vilka merinvesteringar som krävs för att nå energimålen. Sweco ska även göra simuleringar samt medverka i en omfattande energikartläggning av samtliga fastigheter för att avgöra varje fastighets besparingspotential. En kartläggning av Östra sjukhuset i Göteborg har redan genomförts. Den visar att sjukhusets åtgång av energi från dagsläget kan minska med 40 procent.

Kartläggningen av Västfastigheters samtliga fastigheter beräknas ta tre år.

MARGARETAS REDLUND LANINGE - margareta@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.