Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Halverade koldioxidutsläpp med grönt bränsle

Publicerad: 19 maj 2008, 09:28

Genom att värma upp sina fastigheter med miljövänlig fjärrvärme har AP Fastigheter mer än halverat sina koldioxidutsläpp.Målet är att bli helt koldioxidneutral – redan i år.


Fastighetssektorn står för omkring 40 procent av Sveriges koldioxid-utsläpp. När AP Fastigheter började kartlägga sina koldioxidutsläpp för ett par år sedan blev det tydligt att den största delen av utsläppen kom från fjärrvärmen. Cirka 20 000 ton koldioxid gick att härleda till fjärrvärmen att jämföra med 200 ton från transporter och resor.

–Det gjorde det enkelt att veta var vi skulle börja, säger Nicklas Walldan, miljö- och utvecklingschef på AP Fastigheter.

Bolaget har bestämt att bara köpa fjärrvärme producerat av de bränsleslag som är gröna, till exempel biomassa. Fjärrvärmen köps från de stora producenterna på de orter där AP Fastigheter är aktiva, Uppsala, Göteborg och Stockholm och Nicklas Walldan tror att jag tror att bolagen är lite tagna på sängen av kravet på gröna bränslen.

– De har inga färdiga modeller för helgröna upphandlingar, säger Nicklas Walldan.

Att köpa grönt är dyrare.
– Vi har fått betala ett par miljoner kronor mer för att försäkra oss om grön fjärrvärme, vilket vi gärna gör. Vi ser att det driver på utvecklingen. Vi ser en jätteefterfrågan på lokaler med låg miljöpåverkan, säger Nicklas Walldan.

Han ser ett trendbrott i kundernas efterfrågan.
– Det är många som vill sitta ”grönt”. Det är deras sätt att påverka, säger Nicklas Walldan.

För att uppnå visionen 0-koldioxidutsläpp krävs att bolaget - vid sidan av att handla upp miljövänlig fjärrvärme och vattenproducerad el – bygger om det befintliga fastighetsbeståndet.

– För varje hus vi bygger om minskar energianvändningen med cirka 25 procent, säger Nicklas Walldan.

Det är ett långsiktigt arbete. Men genom att kompensera sig för de koldioxidutsläpp som bolaget genererar, genom köp av utsläppsrätter eller planteringsprojekt som reducerar koldioxid, räknar Nicklas Walldan med att bolaget blir koldioxidneutralt redan i år.

NOMI MELIN LUNDGREN

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.